Comisarul șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Cristian Marius Oprișan a acordat un interviu ziarului Focus Press, în cadrul căruia a atins subiecte de interes pentru comunitate, proiectele ce vizează combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive în rândul adolescenților, dar și despre două studii extrem de importante realizate la nivelul anului 2019.
Recent, CRPECA Constanța a realizat bilanțul pe anul 2020, an pandemic:
”A fost un an atipic 2020, dar asta nu înseamnă că noi nu ne-am desfășurat activitățile, atât de parte de prevenire a consumului de droguri, cât și pe parte de acordare de servicii de asistență integrată persoanelor consumatoare de droguri. De asemenea am desfășurat activități importante pe parte de formare, și aici am avut norocul că aici au fost planificate până la 1 martie 2020, pentru că apoi a fost instaurată starea de urgență și de asemenea am încercat să atragem tinerii către activități de voluntariat. Destul de complicat în acest an pentru că au fost impuse măsuri de prevenire împotriva COVID-19. Avem, în cadrul centrului 63 de voluntari. Anul 2020 a venit după un an 2019, cel mai important an în ceea ce privește activitățile pe care noi le-am desfășurat pe litoralul românesc la care au participat și forțe de ordine și peste 50 de specialiști detașați. Ce vreau să vă spun este că, începând cu anul 20165, Agenția Națională Antidrog a implementat instrumente online pentru persoanele consumatoare de droguri, dar nu numai, www.infodrog.ro, aici se pot găsi informații utile referitoare la droguri, consum de droguri, rețeaua de tratament a consumatorului de droguri de stat, dar și private, situații de risc și cum trebuie să intervenim, tipuri de droguri și efecte, riscuri și consecințe.”
Pe perioada stării de urgență beneficiarii nu s-au prezentat la sediul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, pentru serviciile de asistență, dar fiind și faptul că acea perioadă a fost de izolare la domiciliu pentru toată populația, însă specialiștii din cadrul centrului au ținut permanent legătura telefonic cu cei ce au avut nevoie de ajutor.
Persoanele care au beneficiat de serviciile de tratare a adicției de droguri au fost în creștere anul trecut, la nivel național, față de anii precedenți susține comisarul șef CRPECA Constanța, Cristian Marius Oprișan.
Acesta a mai declarat faptul că în rândul personalului din cadrul centrului nu au fost confirmate cazuri de infectare cu virusul Sars-Cov-2.
Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este vârsta fragedă de la care minorii încep să consume droguri și vorbim de vârste precum 12, 13 sau 14 ani.
În sprijinul celor care vor să se vindece ce această dependență de substanțe interzise au tot venit autoritățile la nivel mondial, dar și național, astfel a fost gândit testul DUDIT.
Astfel, efectuând acest test, poți verifica singur cât de riscant este să consumi droguri și poți afla răspunsurile la întrebările tale referitoare la consumul de droguri, cu mențiunea ca răspunsurile să fie sincere.
Despre cele două studii importante comisarul șef al CRPECA Constanța a declarat.
”În anul 2019, la nivel european au fost efectuate două studii, primul GPS care se referă la întreaga populație, de la tineri de 15 ani, la persoane de până la 64 de ani privind consumul de droguri.”
Studiul GPS se efectuează o dată la trei ani, acest studiu (2004, 2007, 2010, 2013, 2016, 2019), ceîşi propune să evalueze, la standarde europene, cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei referitoare la consumul de droguri.
Tot în anul 2019 a fost finalizat Studiul în şcoli privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în România – ESPAD 2019, parte a celui mai extins proiect internațional de cercetare, axat pe studiul consumului de substanțe psihoactive la adolescenți, la care participă de regulă în jur de 35 de țări.
Mai multe detalii, în materialul VIDEO
Loredana MIHAI