Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre investițiile în domeniul sănătății. La nivelul județului Constanța se vor dezvolta mai multe departamente, multe dintre aceste în curtea Spitalului Județean Clinic de Urgență „Sfântul Apostol Andrei.
În incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei vor fi construite mai multe corpuri de clădire, iar în luna iulie a.c. au fost eliberate certificate de urbanism în acest sens, iar ulterior și instituția abilitată de mediu a dat undă verde celor trei obiective de investiții, respectiv: Departament Sănătatea Mamei și Copilului, construire imobil D+P+3E – Urgențe traumatologie și construire Imobil – Institut de Cercetare în Nutriție și Sănătate (ICNS)
Aceste proiecte se află în diferite stadii. Însă, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu spune că trei mari proiecte ce vizează construirea de unități sanitare au fost depuse prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), între care și Departamentul „Sănătatea mamei și copilului”, precum și cel al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pentru care a au fost eliberate actele necesare din marea municipalității. Totodată, prin PNRR a fost depus și proiectul de construire a Spitalului Policlinic Municipal ce aparține Primăriei municipiului Constanța, pentru care a fost deja emise certificate de urbanism, ultimul fiind eliberat în luna februarie a.c., pentru construirea unui spital nou pe Bulevardul Aurel Vlaicu: „Policlinică municipală, specializarea cardiologie și oncologie Constanța – spital nou, organizare de șantier“. Inițial municipalitatea anunțase că îl va construi în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dar acolo va fi amplasat Spitalul Modular.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu spune că s-ar putea să nu fie finanțate prin PNRR toate proiectele, deoarece alocările la nivel național sunt limitate și că în continuare se caută alte surse de finanțare.
„Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), județul Constanța are trei proiecte, în domeniul sănătății: unul al municipalității și două la Consiliul Județean. În ceea ce privește obiectivele de investiții ale CJC, unul este la Spitalul de Pneumofiziologie și Departamentul „Sănătate mamei și copilului”. Vrem un spital dedicat pediatriei, pentru că nu avem așa ceva. Suntem vulnerabili, noi acum avem 178 de paturi dedicate pediatriei: 90 și ceva în Spitalul Județean Constanța, apoi sunt și în spitalele din Mangalia, Hârșova, Medgidia și Cernavodă, unde nu există urgență. Suntem extrem de deficitari față de alte județe din țară. Am făcut demersuri către Ministerul Sănătății, nu știm dacă vor fi acceptate toate prin PNRR, pentru că alocările sunt limitate la nivel național. Pentru spitalul „Mama și copilul”, avem studiul de fezabilitate făcut”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Precizăm faptul că în luna august a.c. Consiliul Județean Constanța a primit undă verde și pentru proiectul destinat Departamentului „Sănătatea mamei și copilului”. Noua construcție va avea funcția unui spital și va fi destinată maternității, respectiv secțiilor de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică. Astfel a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) documentația necesară realizării obiectivului de investiții. Iar acum instituția abilitată de mediu dă undă verde proiectului.
Loredana MIHAI
Citește și: