Primăria Constanța s-a răzgândit în privința amplasamentului noului Spital Municipal Policlinic, pe care intenționează să îl construiască. Inițial, Municipalitatea dorea să edifice noua unitate medicală în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase de pe Bulevardul Ferdinand, dar acum a decis să o construiască pe Bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Dacia Service.
În cursul zilei de joi, 10 februarie a.c., a fost eliberat Certificatul de Urbanism cu numărul 141 pentru construirea unui spital nou pe Bulevardul Aurel Vlaicu: „Policlinică municipală, specializarea cardiologie și oncologie Constanța – spital nou, organizare de șantier“. Valabilitatea actului de urbanism este de 12 luni.
Precizăm că primul certificat de urbanism pentru noua unitate sanitară a fost emis în luna iulie 2021, însă terenul vizat pentru construcție era cel din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, de pe Bulevardul Ferdinand numărul 100.
În luna octombrie a anului trecut, primarul Vergil Chițac anunța că a fost încheiat contractul pentru realizarea proiectării și a întregii documentații necesare, astfel încât să fie depusă cererea pentru finanțare prin Planului Național de Redresare și Reziliență.
Spitalul va avea trei etaje și componentele primire urgențe, ambulatoriu, bloc operator centralizat, compartiment sterilizare, laborator anatomie patologică, farmacie cu circuit închis, laborator analize, laborator energii înalte-radioterapie, anestezie și terapie intensivă, chirurgie generală, chirurgie plastică, urologie, ginecologie, gastroenterologie, medicină internă, oncologie, recuperare medicală, spitalizare de zi, psihologie, psihoterapie, meloterapie, kinetoterapie, masaj, fizioterapie, precum și salon Terapie Intensivă cu 15 paturi. Totodată, vor fi amenajate parcări pentru vizitatori și pentru personal (ambele subterane), spații verzi și alei pietonale.
Menționăm că, în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, Municipalitatea dorește să construiască un spital modular, în context pandemic. Și pentru acest proiect au fost emise două certificate de urbanism, ultimul fiind eliberat în luna ianuarie a.c., în vederea pregătirii terenului și amplasarea mai multor containere medicale pentru obiectivul de investiții „Creare Spital Modular pentru consolidarea capacității medicale a unității sanitare de Boli Infecțioase Constanța în contextul COVID-19“. Acesta va funcționa ca unitate de rezervă pentru anestezie, terapie intensivă și urgență, mărind, astfel, capacitatea de servicii medicale a Spitalului de Boli Infecțioase.
Acest spital modular va fi amplasat în curtea unității medicale închise, încă, după tragicul incendiu din data de 1 octombrie 2021, în care șapte persoane au decedat. Există speranța că în luna martie aceasta va fi redeschisă parțial, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța.
Loredana MIHAI
Citește și:
FOROGRAFIA ESTE DE PE COMPARTIMENT.DA SI ACEI PACIENTI AVEAU NEVOIE DE INGRIJIRE MEDICALA.DAR CE VA PASA VOUA CREDETI CA VE TI TRAI VESNIC…TUTANCAMONILOR.VE TI INTINDE SI VOI COPITA O DATA SI O DATA STATI FAR DE GRIJA.TU VERGILE NU AI SA FI MENAJAT.IALINGURA CU DREAG DNL E VERGILCHITAC CU MAMATA.CU RESPECT.