INTERVIU cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa: „Dacă nu ne vom vaccina, în Constanța riscăm să avem o rată de infectare de peste 2 la mie, la sfârșitul lunii”

0
561

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a vorbit în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre situația pandemică, precum și despre evoluția valului 4 de COVID-19. Totodată, acesta a adus în discuție și măsurile impuse în anumite localități unde rata de infectare a depășit cifrele 2 și 3 la mia de locuitori.

Restricţii în localităţile cu rată de infectare de peste 2 la mie

„Ne aflăm în plin val patru al pandemiei de coronavirus. În urmă cu o săptămână am constatat depășirea pragului de 2 la mie al incidenței în două dintre localitățile județului Constanța, iar cea de-a treia era deja cu o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori, vorbim despre Grădina, iar rata de infectare de peste 2 la mia de locuitori în Cuza Vodă și Horia. În aceste zone se vor introduce restricții administrative, respectiv reducerea numărului de participanți la anumite evenimente de genul workshop-uri, dar și nunți și botezuri, petreceri, iar la peste 3 la mia de locuitori vorbim despre interzicerea funcționării la interior la unităților de alimentație publică și interzicerea desfășurării evenimentelor private la interiorul spațiilor publice.”

Despre rata de infectare în municipiul Constanța, prefectul județului, Silviu Coșa se arată optimist, cel puțin dacă campania de vaccinare se va desfășura într-un ritm mai alert. Incidența este sub 1 la mia de locuitori: vineri, 10 septembrie a.c., a fost de 0,85 la mie. Totuși, dacă locuitorii municipiului nu se vor vaccina, în continuare este posibil, după statisticile instituției, ca rata de infectare la sfârșitul lunii să fie de peste 2 la mia de locuitori:

„În municipiul Constanța ne apropiem de o rată de 1 la mia de locuitori. Suntem, după cum am spus, în plin val patru, şi trebuie să se înțeleagă faptul că, mulțumită nouă, celor peste 200.000 de constănțeni care ne-am vaccinat, acest val patru nu se aseamănă cu cele anterioare, a pornit mai mult ca o briză, nu ca un taifun. Creșterea cazurilor a fost foarte lentă, după o lună și jumătate nu am ajuns, încă, la 1 la mia de locuitori, dar rata de vaccinare care este înregistrată în momentul de față la nivelul municipiului Constanța este de aproximativ 40%. Dar trendul crescător există, repet, acum suntem sub 1 la mie. După statisticile efectuate la nivelul Instituției prefectului Județului Constanța, apreciem că dacă nu ne vom vaccina în număr mai mare, dacă nu vom înțelege importanța vaccinării și să respectăm aceste măsuri, cum ar fi portul măștii în spații publice, spălatul pe mâini, etc, sfârșitul lunii ne va prinde ne va prinde undeva la 2 la mia de locuitori”, a declarat Silviu Coşa.

Acesta a vorbit și despre punctele de vaccinare rămase în acest moment în județul Constanța. Totodată a precizat că se va deplasa în teritoriu, în zone unde rata de vaccinare este scăzută, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Constanța, precum și cei ai Casei de Asigurări Constanța, pentru a discuta cu medicii de familie și primarii despre ce măsuri ar fi cele mai prielnice a fi luate pentru ca cetățenii să înțeleagă importanța vaccinării:

„Dacă la un moment dat ajunsesem undeva la 80 de centre de vaccinare, în momentul de față, dat fiind ritmul lent al vaccinării, avem 18 centre deschise la nivelul județului Constanța, acestea fiind dublate de centre de vaccinare mobile care se pot deplasa în mediul rural. În momentul de față este o luptă și un efort în localități în ceea ce privește campania de vaccinare. Voi merge în teritoriu pentru a discuta cu medicii de familie, cu primarii, la această acțiune vor participa și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică din Constanța, dar și Casa de Asigurări de Sănătate. Vrem să vedem cum se pot implica cei din teritoriu pentru a stimula oamenii să se vaccineze și ce măsuri pot fi luate. Dacă măsurile ce vizează oferirea de vouchere vor fi funcționale, vom recurge și la astfel de măsuri. Dar sunt și măsuri de informare și conștientizare la nivel local. Sezonul estival s-a dus, interesul este al nostru, al constănțenilor, nu mai putem, învinovății turiștii, oricum a fost un sezon estival liniștit din punct de vedere al infectărilor, nu au fost probleme . Astfel dispare această pseudo scuză, este vorba despre sănătatea noastră”.

A fost atins și subiectul ce vizează vaccinarea elevilor de peste 12 ani, având în vedere că unitățile școlare își vor deschide porțile luni, 13 septembrie a.c.:

„În ceea ce privește vaccinarea elevilor, este nevoie de acordul părinților și fac aici o paranteză, am avut ieri o întâlnire cu un reprezentant al Consiliului Județean al Elevilor și mi s-a adus la cunoștință faptul că unii copii ar dori să se vaccineze, dar nu sunt de acord părinții. Este un fapt regretabil. Am avut discuții cu inspectorul general școlar Mihai Sorin în ceea ce înseamnă demararea campaniei de vaccinare în unitățile școlare și se va începe de marți, 14 septembrie a.c.. Se vor întocmi liste cu cei ce doresc să se vaccineze, vor fi informați părinții, în cadrul unor ședințe, iar dacă mi se va solicita să asist la astfel de ședințe, voi participa”, a mai declarat Coşa.

În ceea ce privește spitalele de pe raza județului Constanța, cele care au fost suport COVID în decursul acestei pandemii, vorbim despre Spitalul Județean Constanța, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul de Pneumofiziologie Constanța, Spitalul Medgidia, Spitalul Mangalia – acestea au cerut suplimentare numărului de paturi pentru pacienții COVID. Însă prefectul județului Constanța, Silviu Coșa dă asigurări că nu sunt motive să ne temem.

„Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța va redeveni spital COVID de săptămâna viitoare”, a spus Coşa.

Vă invităm să urmăriți declarații complete în materialul VIDEO!

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.