INTERVIU cu primarul din Techirghiol, Iulian Soceanu. Se vor construi trei centre balneare, creşe şi urmează racordarea la reţeaua de gaze

1
4276

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu a acordat un interviu ziarului Focus Press în cadrul căruia a vorbit despre proiectele aflate în acest moment în derulare, care sunt termenii de finalizare, dar și despre proiectele viitoare pe care administrația locală le-a gândit pentru dezvoltarea stațiunii balneare.

Un prim subiect discutat în cadrul interviului a fost cel referitor la înființarea rețelei de gaze. Primarul a dat asigurări că începând de anul viitor cetățenii orașului se vor racorda la gaze:

”Anul trecut pe data de 2 iulie am semnat contractul de lucrări. Până acum un an de zile, un an și puțin până pe data de 2 iulie 2020 am lucrat la tot ceea ce înseamnă documentația tehnică, avizare, procedura de licitație care a durat aproximativ trei ani. Astăzi ne situăm în următoarea poziție: lucrăm pe mai multe fronturi, din cei 41 de kilometri de rețea mai avem de introdus în subteran aproximativ 8 kilometri de rețea. Am depus în paralel documentațiile pentru racordarea stației de măsurare la rețeaua de electricitate, documentația este la Enel. Tot în paralel s-a semnat contractul de furnizare a Stației de Reglare/ Măsurare. Cu toate informațiile pe care le am, undeva la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie avem ca termen punerea stației de Măsurare pe poziție. Iar tot în paralel am început refacerea părții carosabile care în prima parte a proiectului a fost dezafectată. Anul acesta vom pune în funcțiune sistemul de gaze în Techirghiol și vom avea branșate la rețea câteva imobile, în special cele care aparțin primăriei și cu tentă socială, mă refer la grădinițe, școală. De anul viitor când vom finaliza inclusiv pe partea de autorizații, sper să se poată depune cereri din partea locuitorilor orașului Techirghiol. Anul acesta se vor finaliza și cei 8 kilometri de rețea rămași”.

Primarul are și vești pentru elevi, având în vedere că anul școlar își va deschide porțile luni, 13 septembrie a.c., școlarii vor funcționa în sistem online până la data de 4 octombrie a.c., iar aceasta pentru că lucrările de reabilitare termină, la Liceul Emil Racoviță nu s-au încheiat. Însă, la revenirea fizică în unitatea școlară elevii se vor bucura de confort.

„Din nefericire, nu au fost finalizate lucrările la Liceul Emil Racoviță în ceea ce privește reabilitarea termină, astfel că, toți elevii nu vor începe fizic școala la data de 13 septembrie, ci vor funcționa în sistem online. Se vor întoarce în bănci la data de 4 octombrie, când, cel ce se ocupă de lucrare, a dat asigurări că se va încheia proiectul. Eu voi merge zilnic în teren pentru a vedem care este stadiul lucrării. Referitor la acest lucru, copiii nu vor avea de suferit, pentru că administrația locală din Techirghiol, chiar înainte de pandemie, a achiziționat pentru fiecare elev tablete ce fac parte din programul ”Ghiozdan inteligent”. Totodată, avem și table inteligente montate în fiecare clasă, iar profesorii au primit laptopuri, gen tehnologia exista la Techirghiol. Iar pentru că se începe școala, le vom oferi tuturor copiilor rechizite, iar profesorilor câte un voucher de 300 de lei pentru materialele didactice necesare. Investim în educație.”

Se investește și în infrastructură, iar primarul Iulian Soceanu a declarat că va fi modernizată strada Dobrogei. Artera se află într-o zonă turistică a orașului Techirghiol. Strada va fi gândită ca stradă pietonală. Urmează și alte proiecte viitoare ce vizează a 23 de străzi prin programul „Anghel Saligny”.

Totodată, pe lângă proiectele de infrastructură, cum ar fi transformarea zonei Firul Verde în zonă de Promenadă, cer se află în proximitatea centrului orașului Techirghiol, primarul are în plan și proiecte ce vizează domeniul educației. Prin Compania Națională de Investiții, se intenționează a se construi o nouă creșă.

„Am ales proiectul cu cea mai mică capacitate pentru că suntem un oraș cu 8.500 de locuitori, suntem pe lista sinteză și sunt încrezător că vom face și acest proiect, construirea unei noi creșe. Totul se analizează în funcție de copiii nou născuți în comunitate și atunci vom ști dacă este suficient doar acest obiectiv nou la standarde moderne sau vom finaliza amenajarea în creșa veche, pe care oricum o avem în plan, indiferent de situația acea creșă va fi modernizată.”

Iar pentru că este stațiune balneară, Techirghiolul a atras și mulți investitori, cum ar fi Dedeman care va construi un Centru Balnear în regim de înălțime de 10 etaje pe un teren extrem de generos. Totodată, la fel ca acesta, ce va fi de cinci stele, un alt Centru Balnear va răsări  în apropierea centrului, foarte aproape și de faleză. Dar în total trei Centre Balneare vor fi edificate în orașul Techirghiol, iar pentru că aceste investiții vor atrage extrem de mulți turiști, primarul intenționează să extindă și faleza pentru ca împreună cu promenada ce se va amenaja în zona Firului de Vale, să le creeze confort turiștilor, dar și locuitorilor din Techirghiol.

Vă invităm să urmăriți interviul video integral, pentru declarații complete:

Loredana MIHAI

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.