Interviu cu prefectul Siviu Coşa: „Activitatea de la Spitalul Militar Modular se va muta în întregime la Pavilionul Expozițional”

0
518

Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu și acţionează pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare şi dispune măsurile necesare pentru îndeplinirea lor. Silviu Coșa este prefectului județului Constanța de aproximativ patru luni și a gestionat perioada de carantinare și nu numai.

Într-un interviu acordat Focus Press, Silviu Coșa a vorbit despre activitatea sa în aceste luni, despre campania de vaccinare, dar și despre redeschiderea școlilor. Totodată, acesta a mai menționat și despre sesizările pe care cetățenii le trimit la Prefectură, despre activitatea Comisiei de Fond Funciar dar și care sunt prioritățile pentru anul 2021

Reporter: Sunteți prefect de aproximativ patru luni. Faceți un scurt bilanț al acestora. Cum au fost?

Silviu Coșa: Au fost niște luni interesante, dar foarte dificile, pandemia a reprezentat principala problemă a cestor patru luni care s-au scurs de când am depus jurământul ca prefect. De altfel, jurământul l-am depus la ora 13:45 și la 17.00 deja a trebuit să convoc prima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care am constatat anumite praguri de încadrare a ratei de incidență și măsurile necesare. Pandemia a ocupat practic mare parte a timpului, să nu uităm că Instituția Prefectului are mai multe atribuții, una dintre ele este aplicarea Programului de guvernare, alta este cea legată de siguranța cetățeanului și aceste prime două practic s-au contopit în tot ce a însemnat lupta noastră cu pandemia. O altă atribuție se referă la verificarea legalității actelor emise de autoritățile publice locale.

Rep: Care sunt relațiile pe care le aveți cu celelalte instituții, mai ales acum în criza sanitară?

Silviu Coșa: Relațiile cu celelate instituții au fost foarte bune în această perioadă, bineînțeles cu unele relațiile au fost mai intense și aici aș nominaliza în primul rând Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, care practic a dus greul în această perioadă și au foarte multe responsabilități legat de tot ceea ce înseamnă prevenția și combaterea pandemiei, dar nu aș putea să nu menționez Poliția Județeană, jandarmii, cei care au asigurat siguranța cetățenilor precum și buna desfășurare a unor evenimente, și bineînțeles Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea care a avut o maximă deschidere pentru colaborare și care a susținut toate procesele care s-au desfășurat în toată această perioadă complicată.

Rep: Cum vi se pare că evoluează campania de vaccinare în județul Constanța?

Silviu Coșa: Datele sunt publice în ceea ce privește campania de vaccinare. Am trecut de 31.000 de persoane vaccinate. Se desfășoară activitatea pe un număr de 19 fluxuri în momentul de față, dar avem o capacitate de până la 200 de fluxuri de vaccinare la nivelul județului. Până acum au fost autorizate cam toate centrele care trebuiau înființate. De exemplu la Medgidia funcționează patru fluxuri, iar la Cernavodă, Hârșova și Mangalia câte două fluxuri. Sunt autorizate de asemenea Techerghiol, Cogelac, Eforie și urmează să fie definitivate și cele de la Năvodari, Ovidiu, Cobadin și Negru Vodă. Rata efectelor adverse la noi în județ este de 0,12 %. În general reacțiile adverse au fost de mică amploare, mici dureri sau cum am resimțit și eu dureri de febră musculară fără foarte multe complicații.

Rep: De săptămâna viitoare se va deschide și centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional și probabil atunci se va mări și capacitatea, nu?

Silviu Coșa: Săptămâna viitoare activitatea de la Spitalul Militar Modular se va muta în întregime la Pavilionul Expozițional urmând să fie suplimentată cu alte șase fluxuri de vaccinare. Împreună aceste fluxuri vor administra atât dozele de vaccin Pfizer cât și pe cele Moderna, urmând ca pentru AstraZeneca, în momentul în care va sosi în țară să fie alocate fluxuri de vaccinare separate, având în vedere anumite specificații ale acestui vaccin.

Rep: În această perioadă programul audiențelor față în față a fost suspendat, însă cetățenii au putut trimite sesizările prin e-mail ori le-au depus la registratură. Cu ce probleme se mai confruntă cetățenii? Ce mai sesizează?

Silviu Coșa: În general problemele semnalate de cetățeni sunt probleme care nu țin neapărat de competența Prefecturii, sunt mai ales de competența UAT-urilor. Sunt diverse, de la modul în care sunt tratați câinii în adăposturi la probleme de fond funciar, la asfaltarea drumurilor. Noi le analizăm și le redirecționăm către organele competente să răspundă sau în cazul în care problemele se referă la serviciile deconcentrate aflate în coordonarea Prefecturii solicităm informațiile necesare și răspundem cetățenilor.

Rep: Ați primit sesizări legate de construcții ilegale?

Silviu Coșa: Legate de anumite probleme pe care le-ar întâmpina unele construcții, da am primit. Ele au fost redirecționate fie către localitățile în care au apărut, iar în anumite cazuri am solicitat chiar noi documentația necesară în vederea realizării de către aparatul Prefecturii a legalității emiterii documentelor.

Rep: Aveți procese în acest sens?

Silviu Coșa: În acest sens, da, există un singur proces, dar nu vă pot spune acum care este stadiul lui.

Rep: În această perioadă de criză sanitară Comisia de Fond Funciar și-a mai desfășurat activitatea?

Silviu Coșa: Comisia de Fond Funciar și-a desfășurat activitatea, anul acesta am avut două ședințe și urmează ca săptămâna viitoare să mai avem încă una.

Rep: Câte dosare de retrocedare ați reușit să rezolvați anul trecut?

Silviu Coșa:  În 2020 nu vă pot spune, dar anul acesta am parcurs peste 30 de dosare, dar complexitatea fiecărui dosar în parte este diferită.

Rep: Sunt școlile din județul Constanța pentru redeschidere?

Silviu Coșa: Școlile din județul Constanța din ce am discutat și cu Inspectorul General Școlar sunt pregătite pentru deschidere, așteptăm să fie definitivat draftul pentru a putea vedea exact modul în care aceste școli se vor redeschide.

Rep: Care sunt prioritățile Prefecturii Constanța în anul 2021?

Silviu Coșa: Pentru anul 2021, având în vedere că este un an după constituirea unui nou Guvern, prioritară va fi urmărirea Programului de guvernare. Este un Program de guvernare mult mai complex decât altele și dacă ar fi să sublinieaz un element comun ar fi digitalizarea. Rămâne prioritară siguranța cetățeanului, cu acest risc major care încă există, nu ar trebui să ne relaxam chiar dacă incidența este pe un trend descrescător. O altă prioritate va fi verficarea legalității actelor emise de autoritățile locale. De asemenea, am reluat înâlnirile colegiilor prefecturale care au fost stopate.

Pentru cei care doresc să urmărească declaraţiile complete – poate fi accesat materialul VIDEO!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.