Muftiatul poate demara lucrările de reabilitare a Geamiei Hunchiar

0
258

Primăria Constanța a eliberat, joi, autorizația de construire pentru consolidare, restaurare și punere în valoare a Geamiei Hunchiar. Cu această ocazie, anexa sa, o clădire administrativă, va fi transformată în sală de mese.

Muftiatul Cultului Musulman are acum toate documentele necesare pentru a putea consolida, restaura și pune în valoare Geamia Hunchiar, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din Constanța.

Geamia a fost construită în jurul anilor 1860, în timpul sultanului Abdul-Aziz, motiv pentru care monograma acestuia se află în partea stângă, la intrare în clădire. În limba turcă, „hunkiar“ înseamnă „guvernator“. Aceasta are formă pătrată, clădirea fiind înălțată conform formei tradiționale a cubului, spre care tinde orice lăcaș de cult musulman. Piatra cu care a fost construită ar proveni de la zidul de apărare al cetății otomane existentă atunci pe suprafața vechii Constanțe.

Geamia este un edificiu simplu, având o arhitectură specifică stilului maur, fiind formată din sala de rugăciune și un minaret cu o înălțime de 22 m (140 de trepte în spirală), prevăzut în partea superioară cu un cerdac.

De-a lungul timpului, clădirea a fost de mai multe ori la un pas de a fi demolată, de exemplu în perioada interbelică, deoarece se susținea că minaretul ar fi în pericol de prăbușire peste trecători, dar Nicolae Iorga a intervenit și a salvat-o. Și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial era gata să fie rasă de pe fața pământului, în urma bombardamentelor aviației sovietice. A fost doar serios avariată și închisă până în 1990, când a fost renovată de Cultul Musulman.

Iar acum aproximativ doisprezece ani, a izbucnit un scandal din cauza faptului că Sorin Mocianu, proprietarul Cin Cin, a construit un hotel la mai puțin de 1,5metri de geamie. Iar aceste lucrări ar fi afectat lăcașul de cult, pereții fiind fisurați și acum.

Din fericire, Geamia Hunchiar poate fi acum consolidată și restaurată, Muftiatul Cultului Musulman obținând joi, 04 februarie a.c., autorizația de construire în acest sens. Certificatul de urbanism era emis încă din 2017, iar în 2019 Agenția pentru Protecția Meidului Constanța a decis că proiectul de reabilitare nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Potrivit muftiului Iusuf Muurat, vor fi reparați pereții și vor fi schimbate instalațiile electrice, sanitare și termice. De exemplu, se va monta un sistem de încălzire prin pardoseală, cel mai potrivit pentru un monument istoric, cu o istorie de peste 150 de ani.

„Geamia Hunchiar va fi restaurată cu ajutorul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA). Acum că avem documentele, vom vedea când va putea aceasta să demareze licitațiile, pentru că această criză ne-a afectat pe toți, inclusiv din punct de vedere economic“, ne-a declarat muftiul Iusuf Muurat.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.