Interviu cu preşedintele de onoare FAPT, Corina Martin: Este un adevărat război pornit asupra industriei HoReCa

0
283

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România a organizat marți, 16 februarie, a.c., un protest național împotriva măsurilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de COVID-19. Proteste au avut loc și la Constanța, acolo unde în urma a mai multe runde de întâlniri, un grup de peste 50 de operatori HoReCa din Constanța, proprietari de restaurante, cafenele, baruri, saloane de evenimente au decis constituirea Organizației Patronale a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor din Județul Constanța. Mai exact Asociația Patronală  RESTO care își propune să fie o voce unică și să nu mai accepte abuzurile guvernului.

Despre protestul HoReCa, despre eliminarea tichetelor de vacanță, despre scopul Asociației Patronale RESTO și despre cum ar trebui Primăria Constanța să promoveze un eveniment, am discutat în cadrul unui interviu cu Corina Martin, președinte de onoare FAPT.

Reporter: Zilele trecute a avut loc un protest al industriei HoReCa. Cât mai rezistă industria asta? Cât mai poate duce? De ce Guvernul nu se implică atât cât trebuie?

Corina Martin: Cred că la această întrebare ar trebui să răspundă primul ministru, miniștrii, fie cei care au făcut parte din Guvernul anterior fie cei actuali. Este o întrebare pe care și noi ne-o punem, vorbesc despre colegii mei din HoReCa, este o întrebare la care noi nu avem nici un răspuns de aproape un an. Mai mult, resimțim deja, după atâtea luni de încercări de dialog, o atitudine de război, pornită de Guvernul României prin autoritățile locale. Avem un sentiment foarte clar că este un adevărat război pornit asupra acestei industrii în condițiile în care în supermarketuri de exemplu nu am avut nici o zi de restricții, nu ne-a impus nimeni să avem doi metri între noi. Tot sectorul alimentației publice a fost cel mai grav afectat pentru că au avut perioade în care nu au putut funcționa deloc, iar acum sunt restricții în continuare. Acel 30% din capacitatea de funcționare nu poate asigura însă acoperirea costurilor de recuperare pentru un restaurant.

Rep: Pierderile din industria turismului ajung la aproximativ două miliarde de euro, iar acum nu vom mai avea nici vouchere de vacanță. Credeți că reprezentanții Guvernului nu se implică cât ar trebui?

Corina Martin: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, acel minister care din păcate nu consideră necesar să înființeze un post de secretar de stat pentru turism, poate de aceea nu află domnul Năsui cât de importante au fost tichetele de vacanță, dar cât de importante sunt acum, după un extrem de greu și într-un an în care ne așteptăm la noi insolvențe. Tichetele de vacanță au ajutat enorm turismul românesc. Bugetarii care au avut tichete de vacanță au vizitat România, nu alte țări. Banii au fost îndreptați către turismul românesc și s-au întors în proporție foarte mare înapoi la bugetul de stat. Orice turist care a călătorit în România a lăsat bani peste tot unde a fost. Să lași acum turismul din România pur și simplu în aer elimininând chiar și ultima supapă de rezistență nu este altceva decât îngroparea turismului românesc.

Rep: La Constanța a fost constituită o nouă asociație, Asociația Patronală RESTO, o organizație a restaurantelor, cafenelelor, barurilor, cluburilor și saloanelor de evenimente. Care este scopul ei?

Corina Martin: Am susținut și când eram în campanie electorală că trebuie să ne reunim și să avem o voce unitară pentru că alimentația publică nu a fost niciodată reunită într-o voce comună. Eu am identificat nevoia aceasta, mai ales că presiunea cea mai mare este pe această zonă. În momentul în care, la Constanța, s-au adunat atât de multe acțiuni de control, din partea a trei instituții de control, săptămâna după săptămâna, am spus că nu se mai poate. Am făcut această asociație care are un singur scop, să reunească proprietarii din alimentație publică într-o forță și într-o voce care să fie partenerul de dialog peste care nimeni să nu mai treacă. Nu mai putem fi ignorați pentru că acum vorbim de un patronat întreg care va reacționa la orice fel de abuzuri, un patronat care va lupta pentru drepturile tuturor, va fi partenerul prin care autoritățile locale să înțeleagă că nu trebuie să fim dușmani. Nimeni nu spune să nu respectăm măsurile, dar trebuie să fie niște măsuri care să poată fi aplicabile, nu sa fie făcute doar de Raed Arafat sau cei din zona medicală pentru că ei nu sunt specialiști în turism. Nu vrem să mai fie impuse măsuri cu forța.

Rep: Câți membri are asociația, cum va funcționa și cine o va coordona?

Corina Martin: Avem deja o conducere interimară, dar în cursul zilei de vineri vom avea adunarea generală și vom stabili cine va fi președintele. Noi am pornit cu un număr de aproximativ 30 de fondatori și am constituit un nucleu, iar în aceasta momente sunt peste 50 de membrii care participa activ în asociația. Am considerat că un proprietar de restaurant trebuie să fie președinte, deși am primit eu această propunere, dar mie mi se pare normal ca cei care dețin structuri de alimentație publică să facă parte din conducere.

Rep. Va încerca asociația să întocmească un calendar de evenimente așa cum ar trebui să o facă Primăria Constanța și Consiliul Județean, ceea ce nu au făcut până acum?

Corina Martin: În turismul local, în Constanța, ne-am opus acestui mod în care Primăria Constanța anunță cu doar trei zile înainte un eveniment despre care autoritățile spun ca îl și co-finanțează, deci se dau bani din bugetul Constanței. Pentru ce? Pentru un eveniment care rămâne doar pentru constănțeni nu atrage turiști pentru că nu a avut timp de promovare. Evenimentele sunt binevenite pentru constănțeni, este orașul nostru, dar ce facem cu menirea normală a unui eveniment în timpul verii și anume de a atrage turiști și vizitatori. Dacă tu lansezi cu trei zile înainte un eveniment din start banii sunt risipiți. Desigur că rolul asociației este și acela de a se implica în schimbarea regulamentului de organizare a acestor evenimente.

Declarațiile complete le puteți urmări în materialul VIDEO!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.