Interviu cu Sabina Spătariu, preşedinte al Asociației Elevilor din Constanţa: “Foarte mulţi elevi nu au dispozitivele necesare pentru a se conecta la orele online, nu au făcut niciun fel de şcoală”

0
333

Anul ce tocmai a trecut a fost unul atipic pentru întreaga omenire, pandemia de coronavirus ne-a învățat cum să ne adaptăm rapid noilor măsuri și noilor reguli impuse de autorități pentru a stopa răspândirea virusului SARS-Cov-2.

Domenii precum economia, cultura, educația au avut mult de suferit și încă se resimt aceste derapaje, iar la nivel național încă se pun pe masă soluții la probleme ce apar zilnic.

Educația, un domeniu sensibil și esențial pentru o dezvoltare frumoasă a fost greu încercat pentru că, înainte de decretarea stării de urgență îm țară, înmartie 2020, unitățile de învățământ au fost închise.

Lecții pe platforme online au loc cu chiu-cu-vai, pentru că exista un deficit enorm în ceea ce privește tehnologia în satele și comunele din România.

Una peste alta, la nivelul județului Constanța, elevii se plâng de faptul că se conectează greu pe acele platforme, pierd timp, orele petrecute în fața dispozitivelor nu fac bine sănătății, lipsa de socializare, interacțiunea elev-profesor – acestea sunt subiectele ce se află pe buzele şcolarilor constănțeni.

Despre aceste subiecte, am discutat cu Sabina Spătariu, președinte al Asociației Elevilor din Constanța (AEC), care a vorbit și despre bilanțul anului trecut al asociației, despre planurile de viitor, dar și despre burse elevilor și transportul gratuit, pentru care au luptat, ajungându-se chiar și în instanță.

„Din păcate, noi încă ne confruntăm cu problemele pe care le semnalăm încă din luna martie, şi anume accesul la educație. Pe lângă faptul că nu toți elevii au acces la un dispozitiv conectat la internet, laptop, tabletă sau smartphone, nu am avut nici până în prezent un plan sau o programă adaptată învățării online (…) A doua problemă care cred că este cea mai importantă este cea a materiei pierdute; din păcate, nu ne-am axat deloc pe materia importantă, vin examenele naționale și acest lucru ar trebui rezolvat de urgență. Din cauza faptului că foarte mulți elevi nu au dispozitivele necesare pentru a se conecta la orele online, nu au făcut niciun fel de școală, nu au materia din luna martie, clar va afecta în mod direct abandonul școlar și părăsire timpurie a școlii. Mai avem și probleme precum: pică platforma, unii profesori nu vor să se conecteze sau unii elevi, unii elevi împart dispozitivele cu frații, cu părinții care lucrează de acasă”, a spus Sabina Spătariu.

 Aceasta a mai amintit faptul că cea mai mare problemă o întâmpinăm în mediile rurale, în ceea ce privește sistemul de învățământ: „În mediile rurale copiii nu sunt împinși de părinți să meargă la școală fizic, ce să mai spunem despre școala online, când singurul venit poate fi și alocația”.

Referitor la probleme pe care AEC le-a semnalat, Sabina a declarat că problemele majore s-au rezolvat, mai precis AEC a câștigat procesele cu localităție unde nu se dorea acordarea de burse elevilor: „Lucrurile nu se termină aici. Vom avea întâlniri cu primarii pentru a rezolva până la ultimul punct problema. Am mai bifat o victorie, chiar dacă nu s-a rezolvat în totalitate: cea a transportului. Dacă anul trecut pe vremea aceasta vorbeam despre un cadru legislativ foarte întortochiat și foarte multe acte care se contraziceau între ele și articole din lege care nu erau clare, acum avem cadru legislativ, este simplificat, iar acum Consiliul Județean trebuie să încheie contractele cu firmele de transport public în comun pentru ca elevii să beneficieze de transportul gratuit”.

Totodată, Sabina Spătariu este de părere că eliminarea tezelor la sfârșit de semestru nu este o idee bună pentru că nu se vede clar nivelul de învățare a fiecărui elev, însă în contextul actual, proiectele sunt singura soluție prin care elevii pot fi notați.

Urmăriți întregul interviu în materialul VIDEO.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.