Interviu cu tatuatorul Silviu Zaharia, despre arta tatuajelor și provocările ei

0
1966

Lumea tatuajelor este o lume fascinantă, iar lumea artiștilor tatuatori este dinamică și creativă. Discutăm despre un flux continuu de idei și oameni. Acest stil de viață necesită curaj, precizie, concentrare și multă responsabilitate. Saloanele de tatuaje din Constanța au un design sofisticat. Artiștii tatuatori sunt prietenoși cu cei care le trec pragul, le ascultă ideile și dau viață unor tatuaje pe care clienții le pot purta cu mare drag. Clienții pleacă din salon nu doar cu un tatuaj, ci cu o adevărată experiență. Însă, meseria de tatuator nu este pentru oricine. Cei care lucrează în domeniu au un talent nativ la desen și o pasiune pentru artă. Silviu Zaharia este un tatuator profesionist, un artist desăvârșit. Tatuajul este cartea lui de vizită de patru ani, iar creațiile sale sunt uimitoare. Chiar dacă nu ești adeptul tatuajelor, după ce vezi ce minunății realizează Silviu este posibil să vrei și tu un tatuaj.

Constănțeanul Silviu Zaharia ne-a dezvăluit, în cadrul unui interviu Focus Press, ce înseamnă să ai un tatuaj, dar și despre arta pe care o practică zi de zi. Tot de la el am aflat că o ședință nu ar trebui să dureze mai mult de patru ore. După ce tatuajul tău este gata, există câteva lucruri pe care trebuie să le faci. Îngrijirea adecvată a tatuajului din momentul în care ai părăsit salonul poate face o mare diferență și te ajută să-ți păstrezi tatuajul frumos ca și în ziua în care l-ai făcut. De asemenea, timp de aproape două săptămâni nu este recomandată expunerea la soare sau intrarea în mare. Va trebui să eviți razele directe ale soarelui. Va fi foarte dificil mai ales în perioadele calde, dar este necesar să te protejezi. Așadar, înotul sau scăldatul va trebui să mai aștepte.

Reporter: Atunci când îți faci un tatuaj devine o parte din tine. De unde această pasiune?

Silviu Zaharia: Desenez de când sunt mic. Încet-încet am învățat cum să fac tatuaje. La început mi-am făcut tatuaje la diferite saloane din Constanța. Încet-încet am învățat să le fac și am înțeles că asta vreau să fac în viața mea pe viitor.

Rep.: Ce reprezintă tatuajele pe care le ai pe antebraț?

Silviu Zaharia: Sunt foarte multe. Unul reprezintă numele fiicei mele. De exemplu, data ei de naștere. Altele sunt pur și simplu corigența. Fiecare tatuator are pe mâna stângă tatuaje nu foarte reușite. Acolo învață el să facă tatuaje. Și pe picioare la fel. Sunt multe și sunt diverse.

Rep.: Ce este de făcut în cazul în care peste ani îți dai seama că acel tatuaj nu te mai reprezintă?

Silviu Zaharia: Dacă dai greși și vrei să scapi de el sunt diferite soluții pentru asta. Există laser. Este o procedură de durată, dar rezolvă problema aceasta.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Rep.: Vor rămâne ceva semne?

Silviu Zaharia: Nu. Dacă este făcut cum trebuie, nu rămân semne.

Rep.:  Cum a fost trecerea de la învățăcel la tatuatorul profesionist?

Silviu Zaharia: Este nevoie de timp și de diferite încercări. Contează foarte mult să știi ce aparatură să folosești, dar în final ajungi unde trebuie.

Publicată de Silviu Zaharia pe Sâmbătă, 25 iulie 2020

Rep.: Care ar fi pașii de urmat în momentul în care vrem să ne facem un tatuaj? Cum ne alegem efectiv tatuatorul astfel încât să nu ajungem în atenția cadrelor medicale cu o infecție? Ce ar fi de făcut în sensul acesta?

Silviu Zaharia: În general este foarte important să te duci la un salon, să știi că dacă se întâmplă ceva cineva este responsabil. Infecții se întâmplă rar, aproape deloc, dacă te duci într-un salon să-ți faci un tatuaj. Dacă te duci la diverși prieteni care tatuează riști, pentru că nu este un mediu steril și nu are nimeni grijă de aspectele acestea. Mulți au început de acasă, ca toată lumea, dar este foarte important să alegi un salon de tatuat în care să te duci.

Rep.: Aici se respectă tot ce este necesar?

Silviu Zaharia: Într-un salon de tatuat se respectă absolut toți pașii, altfel nu ar putea să funcționeze, nu ar avea autorizație. Sunt controale destul de dese și nu riscă nimeni. În schimb, când faci un tatuaj acasă nu riști nimic.

Rep.: Aveți un ritual anume atunci când începeți efectiv să desenați pe pielea unui client?

Silviu Zaharia: Nu! Încerc să liniștesc clientul respectiv. Clienții vin cu emoții, mai ales dacă este primul tatuaj, iar după ce văd că nu este dureros atunci se relaxează.

Rep.: Care ar fi trendurile din această perioadă?

Silviu Zaharia:  Sunt așa numitele tatuaje decorative pe care și le fac în general domnișoarele. Acestea ar fi trendurile. Trendurile se schimbă destul de des, dar un tatuaj decorativ o să rămână un tatuaj decorativ, adică nu este nimic greșit în asta.

Rep.: Trendurile se schimbă, dar un exemplu concret care ar fi?

Silviu Zaharia: Un exemplu concret ar fi tatuajele tribale de acum 10 ani, care acum nu mai sunt OK. Trendurile din ziua de azi sunt chestiile mici, geometrice, diferite floricele.

Rep.: Care sunt riscurile? Anumite instituții nu acceptă pentru angajare persoanele care au mai multe tatuaje pe corp? Cum stau de fapt lucrurile? Este adevărată această afirmație?

Silviu Zaharia: Poate fi adevărată. Când cineva își dorește un tatuaj pe mână sau pe gât, într-o zonă foarte vizibilă, încercăm să-i recomandăm să nu își facă în zona respectivă decât dacă este plin de tatuaje și zona aceea este singura care a mai rămas. Atunci înseamnă că înțelege riscurile. Dacă o persoană vine la noi și este primul tatuaj și îl vrea pe mână, la vedere, încerc să-i recomand să nu și-l facă acolo.

Este posibil ca imaginea să conţină: interior
Salonul în care tatuatorul Silviu Zaharia își desfășoară activitatea

Rep.: V-ați confruntat cu astfel de situații, să mergeți la un interviu și să vă loviți de lucrul acesta?

Silviu Zaharia. Sincer să fiu, nu. Am muncit și în alte locuri, în afară de tatuaje, și nu am avut problema acesta. Lucrurile se schimbă. În 2020 este totul altfel. Dar chiar și așa, în anumite locuri nu te poți angaja dacă ai un tatuaj la vedere.

Rep.: De asemenea, una din întrebări atunci când ești nevoit să-și faci un RMN se referă inclusiv la tatuaje. Ați fost nevoit să faceți un RMN până în prezent?

Silviu Zaharia: Nu, dar a făcut soția mea, care are tatuaje și nu a fost nicio problemă. Din câte știu este un mit. Se recomandă să-ți scoți toate piercing-urile de pe corp, dacă ai așa ceva. În schimb tatuajele nu știu să afecteze în vreun fel RMN-ul, rezultatul sau să ai vreo problemă cu tatuajele.

Rep.: Unii pacienți menționau că în momentul în care au făcut RMN-ul simțeau ca o arsură în zona respectivă.

Silviu Zaharia: Nu știu de așa ceva. Probabil se referă la anumite metale care ar putea să fie în cerneala respectivă, dar din câte știu eu nu este cazul.

Rep.: Vă mulțumim tare mult!

Silviu Zaharia: Cu mare plăcere!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.