Mandatul noului președinte al Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a debutat cu promisiunea că va tăia în carne vie, că va stopa risipa banului public (vezi situația Spitalului Județean Constanța), că va eficientiza activitatea din CJ, prin reorganizare, respectiv din instituțiile subordonate.
Momentan, noul președinte a realizat așa: a venit în CJ cu propria echipă de consilieri, care lucrează la o nouă organigramă, care urmează să elimine “verigile slabe” din instituție (circa 100 de oameni care nu își au rostul); a început lucrări în mai multe clădiri ce țin de CJC, inclusiv înSpitalul Județean Constanța. Cel mai mare “bum”, în legătură cu Spitalul Județean Constanța, l-a reprezentat încheierea contractului cu Synevo, unitatea medicală urmând să efectueze analize în regim propriu, mai cu seamă că aparatura exista de ani de zile. Se estimează că acest pas va conduce la o economie de 600.000 de lei, lunar.
Dacă tot discutăm despre schimbări la nivelul SCJU, un subiect fierbinte pe care îl are de gestionat conducerea unității medicale și conducerea CJC se referă la gărzile medicilor. Asumarea unor orare clare (așa cum sunt ele, în teorie, afișate la unitatea medicală) ar conduce la o decongestionare a aglomerației din Unitatea de Primiri Urgențe. Doar că… ușor de spus și de afișat orare pe garduri, greu de făcut cu adevărat ordine și lumină în “nebuloasa” de la UPU. De ce nu sunt toți medicii prezenți pentru a deserve UPU, de ce se stă cu orele în Urgență? Este o problemă la care a încercat să răspundă noul manager al SCJU, Raluca Ștefan, în cadrul unui interviu acordat Focus Press. Cu menajamente, inutile din punctul nostru de vedere, aceasta a precizat că unele cadre medicale încă nu “servesc” orele de program conform orarului, fiind ocupați cu activitatea din privat. Dar, a dat asigurări Raluca Ștefan, acest aspect va fi remediat.
În așteptarea schimbărilor care să eficientizeze activitatea spitalului, venim cu încă o întrebare: pe lângă conducerea spitalului (pe care o vedem afișată pe site-ul instituției), pe lângă Consiliul Director (format din persoane care nu sunt remunerate pentru această activitate, deci este foarte bine), de ce are nevoie SCJU de consultanți? Cu ce se ocupă ei? De ce are SCJU un consultant angajat în vremea celebrului Dănuț Căpățână – pe Nicolae Belu, fost director la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța? Ce salariu încasează acesta, cu ce se ocupă mai exact și de ce este necesar ca familii întregi să fie angajate în spital, doar pentru că un membru sau doi sunt medici, rezidenți? La aceste întrebări încă așteptăm răspuns din partea conducerii SCJU. Vom reveni.
Alexandra CUCU
Întrebați vă rog și de ce se pun plăci noi (decorative?) pe pereți când pereții ăia sunt nespălați, nevăruiți. Etajul 1, acolo la lifturi Și restul holului.