Consiliul Județean Constanța anunță că laboratorul de analize propriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a fost pus în funcțiune, marcând sfârșitul colaborării cu Synevo, furnizorul privat care a activat în spital timp de 14 ani.
Deși se spera că operatorul privat va asigura o perioadă de tranziție, conform reprezentanților CJC, Synevo a refuzat acest lucru. „Chiar și așa, laboratorul spitalului este deja pe deplin operațional, oferind întreaga gamă de analize necesare pacienților, la costuri mai mici și cu timpi de așteptare reduși. O analiză de sânge al cărui cost ajunge acum la 20 lei era decontată de SCJU către Synevo cu 500 lei. Economia lunară rezultată din deschiderea laboratorului propriu este estimată la 600.000 de lei, bani care vor fi reinvestiți în îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți. Asigurăm cetățenii că laboratorul spitalului are toate dotările necesare și personal calificat, astfel încât acuratețea rezultatelor să fie garantată. Amintim că luna trecută și imagistica spitalului a fost înființată și este operațională, acest lucru aducând economii considerabile pentru bugetul spitalului”, au transmis reprezentanții CJC.
„Un alt pas important spre a reda spitalul la întreaga capacitate constănțenilor este eliberarea spațiilor ocupate de entități private. A fost obținută deja o hotărâre de instanță în acest sens și mergem mai departe cu alte și alte perimetre ce trebuie vacantate. Avem nevoie de spațiu pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe, înființarea unei linii de gardă de stomatologie, externalizarea secției de arși, aducerea secției de dermato-venerologie în spital și multe alte proiecte dedicate cetățenilor județului. Aceste aspecte sunt doar principalele reușite de la preluarea mandatului de către noua conducere. Lupta pentru optimizarea serviciilor prestate de spital către cetățeni continuă, zi de zi fiind organizate ședințe de lucru, consultări cu juriști și avocați, implementare de strategii”, mai transmit reprezentanții CJC.
„Au trecut doar două luni de la preluarea mandatului. Poate din afară pare că lucrurile nu s-au schimbat, dar vă garantez că nu este așa. Lucrez constant pentru cetățeni, iar rezultatele vor fi din ce în ce mai vizibile. Procedurile birocratice sunt greoaie, iar unele contracte și practici înrădăcinate de ani de zile sunt dificil de modificat. Însă nu vom opri motoarele. Vom continua aceste demersuri până când Spitalul Județean Constanța va deveni o instituție cu adevărat eficientă, dedicată exclusiv pacienților”, a declarat Florin Mitroi, președintele CJC. Întrebat dacă au existat presiuni ca acest contract cu operatorul privat să continue, Florin Mitroi a precizat, pentru Focus Press: „Nu dau înapoi. Nu dăm înapoi, nu se mai închiriază și nu se ma fac contracte așa… fiecăruia cum îi vine. Vă voi prezenta, în curând, economia pe care o facem prin încetarea acestor contracte”.
Reamintim, în acest context și situația Pozimed, descrisă de Raluca Ștefan, managerul Spitalului Județean Constanța, în cadrul unui interviu acordat Focus Press:
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ din Constanța a cheltuit, în ultimii aproximativ șapte ani, aproape 2 milioane de euro, anual, pentru serviciile de imagistică medicală, în ciuda faptului că în unitatea sanitară există aparatură ce ar fi putut prelua o parte semnificativă a acestei activități și ar fi redus considerabil costurile. Deși este adevărat că aparatura din spital nu era suficientă pentru a acoperi întregul necesar al pacienților internați, utilizarea ei ar fi putut reduce dependența de servicii externe și, implicit, costurile. Serviciul de imagistică medicală a fost concesionat în anul 2013, pe vremea fostului manager Dănuț Căpățână, către Pozitron Medical Investigations – Pozimed, iar contractul de prestări servicii ar urma să fie ,,aniversat“ anul viitor. Având în vedere că nu există un cadru legal pentru prelungirea acestuia, colaborarea va înceta la termen. Singurul lucru care s-au putea face este să fie lansată o procedură de achiziție pentru concesionare, însă acest lucru nu este dorit. În urma unei analize financiare, s-a constatat că externalizarea acestor servicii s-a dovedit mult mai costisitoare decât realizarea lor în cadrul spitalului. Managerul interimar al Spitalului Județean, Raluca Ștefan, a vorbit despre aceste nereguli într-un interviu acordat FocusPress.
A.C.
Citește și:
E aberant să spui că faci economie, când de fapt economia se face pe viața și îngrijirea pacienților. Am avut fetița internată pe secția de pediatrie a SCJU Constanța și laboratorul nu a putut să lucreze analizele recomandate de medic deoarece nu mai era plafon. Am primit recomandare să le facem în ambulator. Contra-cost, evident. Ca să prinzi plafon în ambulator e foarte puțin probabil. Era suficient că spitalul nu avea bani de medicamente. Acum nu va mai avea nici imagistică și nici laborator…