Ioan Niculae a renunțat la acțiunea prin care contesta pedeapsa de 5 ani de detenție primită pentru evaziune și spălare de bani

0
384
Ioan Niculae. FOTO: Liber în Teleorman

Ioan Niculae, marele afacerist ajuns după gratii pentru infracțiuni economice, și-a retras contestația la executare, înregistrată la Tribunalul Constanța, după ce Judecătoria Medgidia i-a admis cererea de liberare condiționată. Dacă s-a bucurat prea repede sau nu, rămâne de văzut.

Pe data de 14 septembrie a.c., afaceristul Ioan Niculae a formulat contestație la executare, prin care spera să scape mai ușor de cei 5 ani de închisoare ”primiți” din partea judecătorilor, prin sentință penală rămasă definitivă. Numai că, până la pronunțarea Tribunalului asupra acestei cereri, la Judecătoria Medgidia s-a judecat o altă acțiune înaintată de afaceristul în cauză, anume: cererea de liberare condiționată. Altfel spus, contestația la executare a rămas fără obiect, după ce Niculae a fost pus în libertate.

Partea proastă este că Ministerul Public poate contesta decizia de punere în libertate, care nu este definitivă, iar termenul în care procurorii pot ataca decizia încă nu s-a scurs. La momentul redactării acestei știri, pe Portalul Instențelor de Judecată nu apărea nicio contestație, dar nu este exclus ca aceasta deja să fi fost înregistrată. În fine, trecând peste chestii procedurale, afaceristul Ioan Niculae, după cum spuneam, vineri, 12 noiembrie, a renunțat la contestația la executare, iar judecătorii au luat act de acest demers.

Ioan Niculae a fost încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel București.

Niculae a fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzațiilor din dosar, firma Interagro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.