IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți la Biserica „Sfânta Cruce și Sfântul Calinic” din Constanța

0
1114

Constănțenii sunt așteptați sâmbătă, 10 aprilie a.c., la Biserica „Sfânta Cruce și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din cartierul Compozitorilor, str. Eduard Caudella, nr. 84, zona Energia, acolo unde Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie, o cale de a-i aduce și de a-i ține pe credincioși legați de biserică și o lucrare de a ieși în întâmpinarea și rezolvarea nevoilor lor spirituale.

Pe 11 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului. Cu acest prilej, lăcașul de cult din Constanța își cinstește ocrotitorul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Ierarhul Tomisului împreună cu un sobor de preoți. “Cu ocazia hramului Bisericii “Sfântul Calenic de la Cernica”, care se prăznuiește duminică, biserica își va cinsti hramul prin prezența Ierarhului la slujbă. Sâmbătă, de la ora 08.30 se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească. Se pomenesc ctitorii bisericii, cei care au ajutat la construcția bisericii. Se face și pomenirea celor adormiți. Îi așteptăm pe credincioși la slujbă în condițiile respectării regulilor sanitare. Va fi un sobor de hram, dar nu prea numeros. Vor fi preoții de acolo, preoți invitați, arhidiaconi și Corala Armonia, care va da răspunsurile la strană, cea mai bună corală premiată la jocurile Olimpice Mondiale”, a declarat, pentru Focus Press, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

În primăvara anului 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea Sfântului Calinic. Slujba canonizării s-a săvârșit la 23 octombrie 1955, cu zeci de arhierei, cu sute de călugări și mii de credincioși adunați din toată țara. A fost o sărbătoare a întregii Biserici românești, o mărturie a Ortodoxiei noastre vii și lucrătoare și un act de recunoștință adus primului sfânt canonizat al neamului nostru.

Piatra de temelie a Bisericii „Sfânta Cruce și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Constanța s-a pus la data de 17 iunie 2007, când Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit locul unde avea să se înalțe acest paraclis. Lăcașul de cult a fost sfințit în luna mai 2008.

Biserica este construită în întregime din lemn de brad adus din zona comunei Valea Plopului, județul Prahova. Are formă de corabie cu o singură turlă, aşezată deasupra bolţii în pronaos. Turla este o construcție cu baza pătrată cu latura de 2,25 m și o înălţime de 11 m. Turla este îmbrăcată în întregime cu șindrilă din brad în formă de coadă de rândunică. În apropierea coamei de la acoperiş, există o deschidere pe toată lățimea turlei cu o înălțime de 0,5 m în cele patru laturi, având posibilitatea vederii libere în jurul acesteia. Turla este acoperită cu șindrilă din fag în formă de solzi, iar deasupra ei se află o cruce impunătoare din inox prevăzută cu un paratrăznet cu o coborâre dublă, oferind astfel un coeficient de siguranță ridicat la descărcări electrice. Pr. Mihai Gheorghe este pictorul care a executat icoanele din biserică. Preotul paroh este Mihai Crețu.

Milostenii pentru cei adormiți întru Domnul

În Postul Mare, în fiecare sâmbătă, se face pomenirea celor adormiți întru Domnul. “De ce? Pentru că avem această învățătură a bisericii că Mântuitorul Hristos a fost pus în mormânt și a stat sâmbăta în mormânt și de acolo s-a pogorât ca un Dumnezeu la iad și a scos sufletele celor drepți de acolo. Prin urmare, în fiecare sâmbătă și noi ne rugăm ca Dumnezeu să miluiască sufletele celor adormiți, să le ierte păcatele celor dragi ai noștri și să-i așeze așa cum spune rugăciunea în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă unde nu este durere, nici întristare, nici suspin. Adică, mai popular vorbind, în rai. De aceea, sâmbăta, în cultul bisericii ortodoxe, este ziua de pomenire a celor adormiți. Postul Mare este cel mai important post din cultul ortodox dedicat Învierii celei mai mari sărbători. Tocmai în nădejdea învierii celor adormiți facem în fiecare sâmbătă această pomenire a lor. În fiecare sâmbătă credincioșii vin la biserică și fac pomenire celor adormiți ai lor“, a declarat preotul Tănăsescu.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.