ITM a dat pe mâna procurorilor patru agenţi economici care foloseau minori la muncă

0
2001
Eugen Bola, şeful ITM Constanţa

Săptămâna trecută, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța au desfășurat 203 controale, dintre acestea 104 au fost pe relații de muncă și 99 pe securitate și sănătate în muncă. Au fost aplicate amenzi în valoare de 313.500 lei. Totodată, au fost depistate și un număr de nouă persoane care munceau fără forme legale.

Pe lângă amenzile și sancțiunile aplicate, inspectorii ITM formuleză și plângeri penale acolo unde agenții economici refuză în mod continuu să respecte legea. Despre aceste cazuri, directorul ITM Constanța, Eugen Bola, susține că cele mai multe cazuri sunt câștigate în instanţă (atunci când agenţii economici contestă sancţiunile) și că antreprenorii de pe litoral ar trebui să înțeleagă acest lucru.

În săptămâna care a trecut am formulat către Parchet un număr de patru sesizări, deoarece patru agenți economici nu au respectat dispozițiile legii privind regimul de muncă al minorilor. Este vorba despre două situații în stațiunea Mamaia, una în Neptun și una în Olimp. Cu vreo două, trei săptămâni în urmă am mai facut alte patru sesizări tot pe această cale”, a precizat directorul ITM.

Pe litoral sunt angajați din ce în ce mai mulți cetățeni străini, aceștia fiind preferați pentru că în general sunt plătiți mai puțin decât românii. Pe această parte, directorul ITM susține că nu au fost probleme.

Nu am avut nici un incident, nu a fost nici un control în care să ne apară probleme cu cetățenii străini. Toți cei care au fost intervievați, în sensul că au completat o fisă de identificare, aveau controale individuale de muncă. În situația în care depistăm un lucrător străin, imediat anunțăm colegii de la Imigraţii, care fac cercetări mai departe. Vom începe în curând o campanie cu ei, pentru a verifica modul în care sunt angajați acești lucrători”, a mai menționat Eugen Bola.

În ceea ce privește cluburile din Mamaia Nord, Bola a precizat că la aceste unități nu au existat probleme legate de contractele de muncă, însă marea majoritate nu respectă regulile impuse de guvern în ceea ce privește distanțarea socială.

Aici am avut probleme numai sub aspectul acelor măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. Nu am avut niciodată vreo sesizare de muncă la negru sau alte probleme. În acea zonă sunt niște câștiguri salariale mai mari și de aceea nu vorbim de muncă fără forme legale. Deci nu există sesizări de la cluburile din nordul stațiunii Mamaia. Problema este că acolo se respectă mai greu distanțarea socială și de aceea au fost aplicate și sancțiuni”, a mai spus directorul ITM.

După aplicarea prevederilor guvernamentale în ceea ce privește închiderea teraselor la ora 23:00, evident că nu toți agenții economici s-au conformat, iar organele abilitate au aplicat amenzi. O situație de acest gen a fost întâlnită chiar în prima noapte după intrarea în vigoare a hotărârii guvernamentale.

Noi am aplicat sancțiuni pentru că suntem singurii în măsură, conform legii 55, pentru nerespectarea programului de lucru. Unii își continuă activitatea și după ora 23:00. Noi știm că este foarte dificil să spui că ai închis și să atragi atenția clienților să părăsească terasa pentru că riști o amendă. De aceea, chiar în prima noapte, am aplicat prima sancțiune, în zona Cazino din Mamaia, deși eram hotărâți să nu facem acest lucru. S-a mai întâmplat să găsim o persoană care consuma o bere la o terasă care era închisă și evident că nu am sancționat pe nimeni”, a conchis directorul ITM.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.