Judecătorii au respins acordul de recunoaștere al medicului din Tuzla, care l-a favorizat pe interlopul “Hamlet”

0
1247
Foto cu rol ilustrativ, sursa: bucurestitv.net

Tribunalul Constanța a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat între procurori și medicul de familie Cristina Chiriloaie din Tuzla, acuzată că a emis o adeverință falsă în favoarea unui interlop condamnat penal, care nu voia să presteze muncă în folosul comunității.

La începutul lunii mai, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța au dispus trimiterea în judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției, a unui medic de familie, care a emis o adeverință în favoarea unei persoane condamnate, pentru a o scuti de munca în folosul comunității. Persoana respectivă este interlopul Radu Ștefan, zis ”Hamlet”.

Doar că, analizând documentele depuse la dosar cu privire la acordul de recunoaștere, judecătorii l-au respins, întrucât nu erau întrunite condițiile prevăzute de art 480 – 482 din Codul de procedură penală, cu privire la ”acordul de recunoaștere a vinovăției”, ceea ce înseamnă că dosarul se întoarce la procuror pentru continuarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a inculpatului prin rechizitoriu.

Astfel, miercuri, 9 iunie,  instanța ”respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei stabilit între Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Constanţa şi inculpata Chiriloaie Cristina şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmării penale. Cheltuielile judiciare determinate de soluţionarea acordului de recunoaştere de către instanţă rămân în sarcina statului. Cu apel. Pronunţată astăzi în şedinţă publică , 09.06.2021”, se arată în încheierea de ședință.

A favorizat un interlop condamnat, ca să nu fie pus la muncă

În fapt, procurorii DNA au au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Chiriloaie Cristina, medic de familie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, respectiv favorizarea făptuitorului.

Potrivit procurorilor, ”pe data de 26 februarie 2019, inculpata Chiriloaie Cristina, în calitate de medic de familie, ar fi eliberat unei persoane condamnate într-o cauză penală a DNA o adeverință din care rezulta că aceasta nu este aptă pentru muncă, deși cunoștea că acest document nu putea fi emis decât de un medic specializat în medicina muncii.

Consecința acestui demers ar fi fost aceea că persoana condamnată nu și-a mai executat obligația stabilită conform deciziei penale a Curții de Apel Constanța, ce consta în efectuarea unei munci neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile”.

Cine este interlopul care ”s-a dat lovit”

Persoana condamnată la care se face referire, este Ștefan Radu, cunoscut sub porecla ”Hamlet”, administrator al unei societăți comerciale la data faptei, condamnat în 2018 la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Instanța a mai decis, la vremea aceea, ca inculpatul Radu Ștefan, zis ”Hamlet” va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 zile la una din cele două instituții publice respectiv, Primăria orașului Eforie sau Consiliul Local al orașului Eforie, ce va fi stabilită de Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Constanța în funcție de posibilitățile concrete de executare existente la nivelul serviciului și la nivelul instituțiilor din comunitate, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Pentru a scăpa de munca neremunerată în folosul comunității, acesta a apelat la serviciile medicului menționat mai sus, care a eliberat o adeverință, în fals, fapt care i-a adus și acestuia un dosar penal.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.