Magistrații Tribunalului Constanța au admis, în data de 20 noiembrie 2023, cererea de reabilitare formulată de Răzvan Marian Scurtulescu. Decizia nu este definitivă. Acesta ajungea în atenția opiniei publice în 2010, fiind atunci cercetat, de DIICOT, pentru clonare de site-uri web și de carduri.
„Admite cererea de reabilitare formulată de petentul Scurtulescu Răzvan Marian. În baza 529 şi următoarele Cod procedură penală, art. 166 alin. 1 lit. a), art. 168 Cod Penal, dispune reabilitarea judecătorească a petentului Scurtulescu Răzvan Marian de sub efectele sentinței penale nr. 180/04.05.2011, pronunţată de Tribunalul Constanţa, definitivă prin decizia penală nr. 590/24.02.2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi ale sentinței penale nr. 2179/17.09.2012, pronunţată de Judecătoria Medgidia, definitivă prin nerecurare la data de 8.10.2012. În baza art. 537 Cod procedură penală, se vor face menţiuni despre reabilitare pe sentinţele penale menţionate. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în ședință nepublică, astăzi 20.11.2023“, potrivit minutei judecătorești a Tribunalului Constanța.
Răzvan Marian Scurtulescu a făcut parte dintr-o reţea de carderi, alături de mai multe persoane, fiind vorba de cauze separate. Printre cei cu care „a colaborat“ se află Sebastian Grocloth, Gabriel Florin Teliceanu, Ștefan Clocean, Cătălin Zlate, zis Roşcatu etc. Însă, unii dintre „colaboratori“ au avut legături infracționale și cu Mihai Ghiață, zis Ice, un cunoscut personaj mioritic.
De exemplu, potrivit DIICOT Constanţa, Răzvan Marian Scurtulescu, alături de alte persoane au falsificat mai multe carduri, inclusiv ale unor cetăţeni străini, şi au retras bani de la bancomate ale Raiffeisen Bank, inclusiv din Constanţa. Astfel, mai mulți cetățeni, cei mai mulți din Franța, s-au plâns că le-au fost golite conturile bancare, iar reprezentanții băncii au depus plângere.
A început o amplă anchetă și filaje, și așa a ieșit la iveală întreaga grupare, care se ocupa cu clonarea de pagini web. Oamenii accesau paginile, își introduceau datele, iar indivizii se apucau să cloneze carduri și retrăgeau banii. În 2012, au fost condamnați definitiv, fiind vorba de câțiva ani de închisoare pentru fiecare, unii dintre ei cu suspendare.
Însă, Cătălin Zlate, zis Roșcatu, a mai făcut parte dintr-o grupare infracțională, alături de alți indivizi, între care și Mihai Ghiață, zis Ice, din Constanța. Potrivit anchetatorilor, ei ar fi reușit să scoată, în perioada 2004 – 2006, din conturile mai multor cetăţeni americani sau ai Uniunii Europene, câteva milioane de dolari. Metoda de operare era aceeași cu cea descrisă mai sus.
Ajungând la Mihai Ghiață, acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare, în 2013, însă a fugit în Mexic. Părea că duce acolo o viață liniștită, chiar dacă era urmărit prin Interpol, pentru a-și executa pedeapsa cu închisoarea în România.
A fost prins în data de 15 iulie 2021, în urma unor descinderi coordonate de către procurorii din Mexic, în urma cărora au fost descoperite echipamente de clonare a cardurilor și alte obiecte ce fac obiectul unor infracțiuni informatice. A fost reținut și, ulterior, arestat în Mexic.
Se pare că Ghiață făcea parte din gruparea infracțională condusă de Florian Tudor, zis Rechinul, acuzat de instalarea de bancomate în destinaţii turistice mexicane şi folosirea unui software specializat, în scopul clonării cardurilor de credit.
Liliana BELCIUG