Furtuna din week-end a creat mult dinsconfort la Constanța. Pe lângă arterele rutiere blocate, din pricina copacilor căzuți, și pagubele create proprietarilor de apartamente de la ultimele etaje, care s-au trezit cu acoperișurile blocurilor smulse de vânt, sunt și proprietarii autovehiculor distruse de pomi căzuți. Constănțenii dau vina pe autoritățile locale, precizând că au depus nenumărate sesizări cu privire la toaletarea copacilor uscați, dar nu s-a luat nicio măsură.
De sâmbătă, 18 noiembrie a.c., ora 13.00, până duminică, 19 noiembrie a.c., ora 20.00, au fost înregistrate peste 1.000 de apeluri la 112, în județul Constanța. Majoritatea din cauza furtunii care s-a abătut asupra județului Constanța, fiind emisă o avertizare de cod roșu.
Printre intervențiilor militarilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, 240 au fost la copaci căzuți și 60 la autoturisme avariate. De asemenea, 50 de acoperișuri de blocuri și case au fost distruse de vânt, existând și cazuri în care bucăți din acestea au ajuns pe mașini.
Constănțenii acuză autoritățile locale pentru dezastrul cauzat de copacii căzuți.
„Am depus cerere pentru toaletarea pomilor din proximitatea blocului, deoarece aceștia distrug anveloparea (executată din banii locatarilor). Răspuns: efectuat. Arborii sunt și acum neatinși de vreo toaletare“, a spus un constănțean.
„Asta se întâmplă pentru că incompetenții din Primărie au măcelarit copaci tineri și sănătoși, în loc să toaleteze copacii putrezi. La noi, în spatele blocului, au tăiat de la rădăcină copaci sănătoși și când i-am întrebat de ce îi taie, au zis că așa au ordin de la șefu’. Au tăiat tot gardul viu și copacii tineri“, a spus un alt locuitor al Constanței.
„Ăștia trebuiau tăiați si toaletați de foarte mult timp. Eu am adresa din 2022, că vine să taie un copac care stă să cadă și nu au venit. Era și cazul să se întâmple ce s a întâmplat!“, a spus o altă persoană.
„Eu am cerere făcută de șase ani să toaleteze copacul din spatele blocului. Îmi atinge balconul crengile și nu a venit nici în ziua de azi. Aseară am crezut că rămân fără balcon, nu se poate așa ceva. Vecinului de la etajul IV i-a rupt bucată din fațada blocului. Nimeni nu face nimic, numai când se întâmplă o nenorocire de acest gen vin și ei să taie copacii sau să-i toaleteze“, a spus o constănțeancă.
„Primăria Constanța, nu vă puneți întrebarea de ce oare s-a ajuns la așa ceva? Este doar forța naturii sau un cumul de neglijențe manifestate de către întreaga administrație a orașului? Din păcate, trăiți într-o realitate paralelă cu adevărata realitate a orașului“, este părerea unui alt locuitor al orașului.
În astfel de situații, oamenii se întreabă ce pot face pentru a-și recupera prejudiciile create. De exemplu, spun avocații, este bine de știut că răspunzătorii pot invoca art. 1351: forţa majoră şi cazul fortuit, care se referă la:
1) Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.
(2) Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă, dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
(4) Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră.
Însă, mai susțin avocații, cei păgubiți se pot adresa, totuși, instanței de judecată pentru a solicita despăgubiri. Spre exemplu, dacă este vorba de un copac căzut pe mașină, în municipiul Constanța, păgubitul poate cere despăgubiri, în instanță, autorităților locale (Primăriei Constanța), având în vedere că vorbim de domeniul public.
Dacă este vorba de o bucată de acoperiș căzut peste autovehicul sau peste un alt bun, se pot cere despăgubiri constructorului.
„Păgubiții se pot adresa instanței de judecată pentru a cere despăgubiri. Da, este adevărat că se poate invoca cazul fortuit, însă vorbim numai de anumiți copaci care s-au rupt și au căzut. Am avut astfel de cazuri, se va pune în discuție acest aspect, modul în care cei răspunzători s-au ocupat de toaletarea copacilor etc.“, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Cristian Ion.
FocusPress a cerut un punct de vedere Primăriei Constanța cu privire la pagubele create de copacii căzuți, în sensul dacă s-a luat în calcul vreo despăgubire. Până la închiderea ediției, administrația locală nu a fost oferit un răspuns.
Liliana BELCIUG