Judeţul Constanţa, declarat CALAMITAT. MADR a înaintat către MAI un draft de act normativ cu privire la situaţia critică din agricultură

0
3165
Fermierii dobrogeni, întâlnire cu secretarul de stat George Scarlat

Judeţul Constanţa va fi declarat calamitat din punct de vedere agricol! Asta după ce lipsa de apă din sol și soarele din această vară au pârjolit culturile, iar fermierii nu s-au ales cu nimic. Autoritățile locale au făcut demersuri pentru declararea județului Constanţa drept zonă calamitată, în conditiile în care toată suprafaţa agricolă a fost grav afectată de lipsa precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate din această vară. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a înaintat Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) un draft de act normativ cu privire la situaţia critică din agricultură. Secretarul de stat George Scarlat a avut deja o şedinţă de lucru la MADR cu fermierii dobrogeni. Alături de secretarul de stat, s-au aflat directori şi experţi din cadrul MADR şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

Întâlnirea a fost organizată joi, 10 septembrie a.c., la iniţiativa MADR, şi a vizat dezbaterea următoarelor subiecte: necesitatea modernizării prioritare a sistemului de irigaţii din Dobrogea; posibilitatea amânării plăţii ratelor către bănci şi firmele de leasing; Ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea şi stingerea incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol, dar şi despăgubirile pentru secetă.

Astfel, George Scarlat a transmis fermierilor că MADR, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se află în plin proces de centralizare a cererilor depuse pentru plata ajutorului de stat de către fermierii care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică şi a făcut apel către cei prezenţi să îndemne toţi producătorii agricoli din judeţ, care deţin procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, să depună cererea de solicitare a ajutorului de stat la centrele judeţene APIA până la data de 15 septembrie inclusiv.

Cu privire la Ordinul 182/2020, conducerea MADR a declarat că acesta a fost abrogat, iar în prezent au loc dezbateri în cadrul grupurilor de lucru la nivelul MAI şi MADR pentru elaborarea unui nou act normativ îmbunătăţit. Totodată, secretarul de stat a susţinut că în momentul elaborării unui nou proiect simplificat, vor fi organizate consultări cu formele asociative.

În ceea ce priveşte prorogarea ratelor bancare şi de leasing, secretarul de stat a afirmat că acest aspect nu este de competenţa MADR, dar i-a asigurat pe cei prezenţi că Ministerul este alături de fermieri şi susţine acest demers, în acest sens realizându-se o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor la sediul MADR, precum şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care a fost înaintat spre analiză către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), iar în perioada următoare va avea loc o întâlnire pentru discutarea acesteia cu reprezentanţii MFP.

Altă temă aflată pe agenda discuţiilor a făcut referire la declararea judeţului Constanţa ca judeţ calamitat, iar în acest context secretarul de stat George Scarlat i-a anunţat pe cei prezenţi că MADR a înaintat către MAI un draft de act normativ împreună cu nota de fundamentare cu privire la situaţia critică din agricultură.

Secretarul de stat a afirmat că Ministerul poate sprijini fermierii să combată şi să reducă efectele schimbărilor climatice prin investiţiile planificate pe componenta de mediu şi schimbări climatice, precum şi în infrastructura de îmbunătăţiri funciare.

În cadrul discuţiilor, George Scarlat a prezentat succint lucrările incluse în Programul Naţional de Investiţii în infrastructura principală de irigaţii şi a precizat că Ministerul va avea oportunitatea de a include în Programul naţional de redresare şi rezilienţă sume consistente pentru obiective de investiţii majore în agricultură, precum proiecte de infrastructură pentru adaptarea la schimbări climatice, compensarea deficitului de umiditate a solului în vederea combaterii riscului de secetă, reducerea riscului la inundaţii şi alunecări de teren.

George Scarlat a precizat că Ministerul consideră prioritară reabilitarea amenajărilor nefuncţionale existente, dar totodată acordă importanţă şi identificării unor noi suprafeţe pentru a reuşi să se realizeze noi investiţii în amenajări. În urma discuţiilor, s-a stabilit organizarea unor grupuri de lucru pentru dezbateri mai aplicate, în vederea identificării unor soluţii concrete în sprijinul fermierilor. Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa ca dialogul să fie unul constructiv şi fructuos în perspectiva proiectării unor noi politici publice sustenabile.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.