Județul Constanța, pe primul loc la traficul de carne vie și exploatarea sexuală

0
5074
Imagine cu rol ilustrativ

În Piațeta Cazino din stațiunea Mamaia a avut loc o acțiune desfășurată de polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu reprezentanți ai A.N.I.T.P., ce face parte din campania de prevenire a disparițiilor de minori de pe litoralul românesc “Mami, știi unde sunt?”. Majoritatea copiilor sunt găsiți într-un timp relativ scurt, însă există și cazuri nefericite în care minorii ajung în mâna traficanților de carne vie.

Constanța este considerat un județ „sursă” pentru traficul de carne vie, fiind menționat de specialiștii Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane în topul zonelor de unde sunt racolate victimele, care ulterior sunt exploatate sexual, puse să cerșească sau să fure. Vara, victimele pot fi racolate mult mai ușor, astfel părinții care vin la mare împreună cu copiii lor trebuie să știe că nu este bine să îi lase nesupravegheați nici o secundă. Pentru ca oamenii să conștientizeze riscul la care pot fi expuși, în stațiunea Mamaia a fost organizată o campanie de informare.

Este o campanie de prevenire a dispariției copiilor de pe plajă și din zonele aglomerate din stațiuni. Sutem parteneri în această campanie pe problematica traficului de persoane. Majoritatea copiilor care se pierd, fie pe plajă, fie sunt dați dispăruți, pot ajunge și în mâinile traficanților de carne vie. Noi, cei de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, putem să aducem mai multă conștientizare în rândul publicului și mai ales în rândul părinților. Undeva cam 10-15% din copiii pierduți pe litoral pot cădea în mâinile traficanților”, a precizat Mihaela Niculae, coordonatorul centrului regional Constanța din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Traficul de persoane rămâne una dintre activitățile infracționale care le dau serioase bătăi de cap oamenilor legii. România este în continuare „țară sursă a traficului de ființe umane”, iar Constanța se numără printre principalele județe de unde provin victimele traficului de carne vie. Acest lucru a fost confirmat și de reprezentanta Agenției Națională Împotriva Traficului de Persoane care a menționat că se desfășoară campanii de informare și pe aceste părți.

Avem și campanii de prevenire a cerșetoriei și de prevenire a exploatării sexuale. Acestea se adresează în principal adulților, dar și copiilor. Copii sunt cei până în 18 ani și avem foarte multe victime de 16 și 17 ani, iar acesta este publicul țintă pentru exploatarea sexuală. Din păcate, județul Constanța este fruntaș la toate capitolele. Cele mai multe victime sunt la capitolul exploatare sexuală, dar avem și persoane exploatate prin muncă și cerșetorie. Exploatarea prin cerșetorie, mai puțin, pentru că în majoritatea cazurilor nu recunosc. Spun că se duc de bunăvoie și nu avem ce să facem”, a mai precizat Mihaela Niculae.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.