La fel ca Radu Mazăre, primarul Vergil Chițac își dorește un nou CET. Valoarea investiției ajunge la 151 de milioane de euro

0
754
CET Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Consilierii locali constănțeni au adoptat marți, 22 noiembrie a.c., două proiecte de hotărâre ce vizează construirea unui nou CET, ambele inițiate de către primarul Vergil Chițac. Valoarea totală a investiției ajunge la 742.921.672,15 lei, TVA inclus, adică 151.015.686,99 euro.

„Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 742.921.672,15 lei, valoarea eligibilă a proiectului este în cuantum de 520.025.710,05 lei și valoarea neeligibilă a proiectului este în cuantum de 222.895.962,10 lei“, se arată în unul dintre proiectele adoptate, ce vizează depunerea cererii de finanțare în cadrului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În Studiul de fezabilitate se arată că „este necesară și oportună implementarea unei surse noi, prin construirea unei instalații eficiente și conformă cu cerințele privind protecția mediului, care să vizeze înlocuirea actualei configurații de producție“. Totodată, conform documentului, în 2023 ar urma să fie cheltuiți 92.864.209,02 lei, TVA inclus, în 2024 – 319.456.319,02 lei, iar în 2025 – 330.600.144,11 lei.

Durata estimată de realizare a proiectului, inclusiv a obiectivului de investiții este de maximum 36 de luni, conform graficului estimat propus, fără depășirea datei de 30.06.2026, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici.

Iată despre ce proiecte este vorba și câte voturi au primit:

1. Proiect de hotărâre nr. 642/2022, privind aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi investiţiei „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța – Revizia 2“; Iniţiator: primar Vergil Chițac – avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 şi nr. 5

24 de voturi „pentru“, proiect adoptat

2. Proiect de hotărâre nr. 641/2022, pentru modificarea și completarea HCL nr. 357/2022, privind aprobarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța“ şi a cheltuielilor legate de proiect, în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență; Iniţiator: primar Vergil Chițac – avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi nr. 3

23 de voturi „pentru“, proiect adoptat

Context

Recent, Felicia Ovanesian, city managerul Constanței, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre proiectul de construire a unui nou CET, despre care a spus că este „o nevoie absolută“.

Legat de noul CET, știți că în prezent suntem singurul CET din țară care nu furnizează decât energie termică, deși ar trebui să producă și energie electrică. De aici avem și cele mai mari probleme pe care le avem. Cred că domnul primar Vergil Chițac a făcut pași importanți. S-ar putea să avem primul CET nou din toată țara. Mă rog, Oradea cred că și-a făcut unul, dar mă refer la unul aproape de «noi, pământenii», nu sfinții de la Oradea.

Cred că va fi un proiect foarte bun, este o nevoie absolută, mai ales în condițiile actuale, în care energia este foarte scumpă, cred că ar fi benefic pentru municipiu să ne producem singuri energia. Dacă am putea furniza aceste servicii de calitate și la preț decent, eu cred că lumea ar reveni la sistemul centralizat de încălzire“, a declarat Felicia Ovanesian.

În luna august a.c., în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Municipal, a fost votat, cu 26 de voturi „pentru“, proiectul de construire a noului CET, investiție pe care primarul orașului, Vergil Chițac, își dorește să o termine înainte de finalul anului 2026.

Administrația locală dorește să ia de la CET 3,5 hectare de teren, din cele 16,5 hectare deținute de Electrocentrale Constanța (CET) în incinta centralei CET Palas, de pe Bulevardul Aurel Vlaicu numărul 33. Este vorba de terenul pe care se va construi un nou CET. Atunci, valoarea estimată a investiției era de 649.000.000 de lei, fără TVA, adică 772.310.000 de lei, cu TVA (157.431.145 de euro).

În anul 2012, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a promis constănțenilor un nou CET. „Un nou CET, o gigacalorie mai ieftină“ era sloganul afișat pe străzile Constanței. De altfel, Radu Mazăre vorbea din luna aprilie a anului 2011 despre realizarea unui nou CET. Atunci, fostul edil-șef spunea că investiția este între 80 și 100 de milioane de euro.

„Aţi aprobat, dacă vă aduceţi aminte, realizarea unui studiu de fezabilitate care să ne spună ce ar fi… sau care ar fi cea mai bună soluţie pentru constănţeni: realizarea unui nou CET cu o înaltă tehnologie, pe cogenerare, sau realizarea mai multora, care să alimenteze punctele termice. Pentru că realizarea….Există avantaje şi dezavantaje. Dacă vreţi, vă fac prezentarea în două minute. Cel mai mare randament şi cea mai mare eficienţă îl are o fabrică de căldură mare, un nou CET de înalt randament. În acelaşi timp, curentul pe care îl produce, pentru că CET-ul nu produce numai energie termică, el produce curent şi energie termică. Noi, în aceşti zece ani de zile de când sunt eu primar şi bănuiesc că şi înainte, niciodată n-am ştiut cum este defalcat preţul: cu cât produce energie electrică şi cu cât produce energia termică. Întotdeauna am avut suspiciuni aici, că energia termică ar putea să ne fie furnizată la un preţ mai mic. Dacă noi găsim o soluţie pentru această investiţie, o investiţie de genul ăsta, energia termică, în mod categoric, va ieşi mai ieftină decât este acum. De fapt, este una dintre cele mai mari probleme, dacă nu cea mai mare problemă a Constanţei şi a constănţenilor, şi a românilor: energia termică…“, spunea Radu Mazăre în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Constanța din data de 19 aprilie 2011.

Petruț IACOB

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.