La sfârșitul săptămânii ajung primele containere pentru Spitalul Militar Modular din Constanța

0
1024
Spitalul Militar de Campanie. FOTO Cătălin SCHIPOR

Spitalul Militar Modular din Constanța va fi refăcut, din containere, deoarece corturile nu asigurau căldura și confortul necesar pacienților, mai ales că se apropie iarna. Vineri, 6.11.2020, ajung primele zece containere, care vor fi amplasate în locul unor corturi care au fost deja dezafectate, pe Stadionul Portul.

După vizita de joi, 29 octombrie 2020, a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, la Constanța, s-a luat decizia de refacere a Spitalului Militar Modular, deoarece corturile nu asigură căldura și confortul necesar pacienților infectați cu COVID-19, pe timp de iarnă, mai ales că, deja, vremea s-a răcit.

Oficialul Guvernului Orban susținea că a discutat cu omologul său de la Ministerul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și, cel târziu până la sfârșitul lunii noiembrie, Sistemul Modular Medical de Izolare și Tratament Constanța va funcționa doar în containere, corturile urmând a fi demontate.

„Am discutat cu domnul comandant (al Spitalului Militar Constanța, col.dr. Aurel Trană – n.r.), astăzi (29.10.2020 – n.r.) voi merge şi eu să văd acolo. Am avut o discuţie şi cu domnul ministru Ciucă, şi avem confirmarea că până la jumătatea lunii noiembrie, sfârșit (de lună – n.r.) să avem transmiterea pe modular și nu pe cort. (…) În acest moment, din câte am înţeles, sunt anumite condiţii, eu merg acolo să văd aceste condiţii“, a declarat Nelu Tătaru, pe 29 octombrie a.c., la Constanța

Primele containere pentru unitatea medicală de pe Stadionul Portul dedicată pacienților cu COVID-19 vor ajunge la Constanța vineri, 06.11.2020, câte zece în fiecare zi, conform declarațiilor medicului primar lt.col.dr. Mihai Ivan, șefului compartimentului Ortopedie Traumatologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu“ Constanța. Au fost dezafectate, deja, jumătate dintre corturile instalate în luna aprilie a.c., iar în locul acestora vor fi montate containere.

„De vineri (06.11.2020 – n.r.) încep să ajungă containerele, câte zece pe zi. Deci până pe 15 noiembrie va fi montată prima parte a containerelor. Am dezafectate jumătate din corturi, aici vom amplasa primele containere care vin, și după ce le montăm pe acestea, dezafectăm și cealaltă jumătate din corturi și montăm celelalte containere“, ne-a declarat lt.col.dr. Mihai Ivan.

Demontând corturile și amplasând containerele în acest fel, nu trebuie ca pacienții să fie transferați la alte spitale dedicate COVID-19, doar se mută din corturi în containere.

Conform comandatului Spitalului Militar Constanța, col.dr. Aurel Trană, și corturile aveau un sistem de încălzire cu aer condiționat, cel mare, un sistem centralizat de încălzire, dar ele nu puteau asigura condițiile proprii pentru tratarea pacienților cu SARS-CoV-2. Corturile existau la momentul deciziei montării unui spital modular la Constanța (a fost al doilea spital modular montat din țară), a explicat col.dr. Trană, Direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale le achiziționase din Olanda, prin Unifarm S.A., cu 11,5 milioane de lei.

În Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament Constanţa de pe Stadionul Portul sunt 168 de paturi: modulul de triaj și de izolare COVID-19 are peste 100 de paturi, iar în jur de 55 sunt dedicate tratării pacienți infectați cu SARS-CoV-2, forme moderate, patru fiind de Terapie Intensivă.

„În total aici sunt 168 de paturi. Pentru Terapie Intensivă sunt patru paturi, dar Terapie Intensivă înseamnă doar o terapie intensivă de urgenţă, aparatura noastră este de transport, terapie intensivă de transport, astfel încât un pacient care, dintr-un motiv sau altul, se degradează subit, el primeşte primul ajutor, este eventual intubat, ţinut pe ventilator până se găseşte un loc pentru el la un spital dotat cum trebuie pentru un pacient grav“, explica col.dr. Aurel Trană după ce unitatea medicală a primit primii pacienți, pe 27 septembrie a.c. 

Spitalul Modular funcţionează ca o secţie extinsă de boli infecţioase a Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu“ din Constanţa și deservește zona Dobrogei pe perioada pandemiei de COVID-19. „În funcţie de gradul de ocupare al spitalului, vom coopta personal de la spitalul nostru. Dacă numărul de pacienţi este mai mare, vom coopta pacienţi de la Spitalul CFR şi de la Centrul de Medicină Navală, iar în cazul în care spitalul s-ar umple, vom primi ajutor de la colegii noştri de la spitalele militare din ţară“, mai declara col.dr. Aurel Trană. 

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.