România este sufocată de gunoaie. Printre județele afectate din cauza depozitelor ilegale de deșeuri se numără și Constanța. Zilele trecute, o mașină a fost surprinsă în timp ce arunca deșeuri în zona protejată Natura 2000. Pentru Salvarea Lacului Siutghiol se solicita intervenția Gărzii de Mediu Constanța în vederea luării măsurilor privind stoparea lucrărilor de intervenție asupra configurației actuale a malurilor, sistarea lucrărilor abuzive de asanare a porțiunilor de luciu de apă, o verificare legală a lucrărilor de construcție desfășurate pe malurile lacului, precum și luarea de măsuri concrete de protecție și conservarea a unui sit protejat Natura 2000.

Inginerul silvic Octavian Alexandru Berceanu, cunoscut pentru implicarea în campaniile publice împotriva depozitelor ilegale de deșeuri din România, dar şi în campania de salvare a Pădurii Comorova din Neptun, are soluţii pentru protejarea sitului Natura 2000. Constanţa este în atenţia activistului de mediu propus de USR pentru preluarea şefiei Gărzii Naționale de Mediu, dar și alte județe din țară.

Activistul de mediu este interesat de problemele din Constanța, dar și de modul cum gestionează Garda de Mediu situația semnalată zilele trecute pe rețeaua de socializare Facebook în privința Lacului Siutghiol. “Îmi doresc să văd mai de aproape şi la faţa locului modul în care au fost depozitate deşeurile şi cum a acţionat Garda de Mediu. Până acum numirea nu a fost făcută. Este doar propunerea. Aştept şi eu să văd ce se întâmplă. La fel de mult mă interesează situaţia şi din perspectiva unui activist de mediu“, a declarat, pentru Focus Press, ing. silvic Octavian Alexandru Berceanu, în aşteptarea numirii în funcţia de comisar al Gărzii Naţionale de Mediu.

Nu este singurul sit care se confruntă cu astfel de probleme. “Joi am fost în zona turistică pe malul Dunării. Acolo sunt gropi mai mari de deşeuri, depozitări ilegale de deşeuri”, ne-a explicat activistul de mediu.

Sistem de urmărire a deșeurilor, propunerea pentru Guvern şi Ministerul Mediului

Singura măsură pe termen scurt, care poate să eficientizeze modul de gestionare a deşeurilor, să ferească sit-urile de depozitări ilegale, se rezumă la introducerea unui sistem de urmările a deşeurilor, susţine inginerul silvic Berceanu. “Exact cum este SUMAL 2.0 pentru lemne, pentru meterial lemnos, să fie unul şi pentru deşeuri, să ştii de unde pleacă deşeurile, trasabilitatea deşeurilor şi unde ajung, dar și ce se întâmplă cu ele ulterior. Orice om de pe şosea să poată fotografia o maşină care cară deşeuri sau deversează ilegal deşeuri, să fie un inspector al deşeurilor, să potă verifica dacă transportul este legal. Dacă transportul nu este legal să poată alerta prin 112 Poliţia care să vină şi să dea amendă. Aceasta este propunerea mea pentru Guvernul României şi pentru Ministerul Mediului. Este la nivel de propunere deocamdată“, ne-a explicat activistul de mediu.

Pădurea Comorova se află pe lista de priorități a lui Berceanu

Inginerul silvic nu este străin de problemele județului Constanța. El se implică și în campania de salvare a Pădurii Comorova și mai multe sesizări au ajuns în atenția lui. Sute de stejari și frasin groși din Padurea Comorova Neptun, bijuteria litoralului, au fost marcați anul trecut. “Pădurea a fost ciopârțitâ de către toate administrațiile. Am sesizat Ministerul Mediului! Degeaba! Nimeni nu oprește măcelul si drujbele“, spunea atunci inginerul silvic Berceanu.

Am avut ceva sesizări. Am fost anul trecut, în toamnă, în Constanţa, la nişte depozite ilegale de deşeuri, tăieri de fond forestier la Neptun de exemplu. Aştept să îmi preiau mandatul ca să cer nişte răspunsuri Gărzii de Mediu Constanţa. Am sesizat chiar şi când a fost deversarea lângă Cazino. A fost o deversare şi chiar atunci am sesizat Garda de Mediu“, a declarat inginerul silvic Octavian Alexandru Berceanu.

Garda de Mediu ar trebui digitalizată

Berceanu susține că mediul nu se face din birou, iar digitalizarea unei instituții cu 800 de angajați este esențială. “Eu ca activist de mediu nu pot să fac față la cele 10-12 solicitări pe care le primesc zilnic din diferite localități. Garda de Mediu este cea care trebuie să intervină. Garda de Mediu are 800 de angajaţi şi dacă ar fi digitalizată şi ar avea un sistem de preluare a solicitărilor în care să poţi pune locaţia de pe telefon, toate smartphonurile au GPS şi locaţie în timp real, fotografii sau video ar fi mult mai uşor. În momentul de faţă pe site-ul Gărzii de Mediu nu poţi pune nici măcar poze. Digitalizarea este esenţială. Fără digitalizare suntem ca în anii 90“, a susține Berceanu.

Berceanu le declară “război” samsarilor de deșeuri

În ultima zi din anul 2020 Berceanu a fost înjurat și bătut de cei care aruncau deșeuri în Sectorul 6 şi asta este doar o parte nevăzută a luptei pentru combaterea infracțiunilor de mediu. “În ultima zi din 2020 de am fost bătut pentru că le-am spus samsarilor de deșeuri să nu ne mai otrăvească. Am făcut ceea ce e normal să facem toți, ca oameni, nu să lăsăm capul în jos și să spunem că nu e treaba noastră. E treaba noastră, aerul pe care-l respirăm atunci când ne omoară cu zile. În Sectorul 6, în capătul străzii Drumul la Roșu, micii mafioți își fac de cap când autoritățile dorm în pantaloni. După ce au descărcat deșeurile m-au bătut, s-au urcat în mașină și au plecat. Mediul nu se face din birou, așa cum nici ordinea publică, care înseamnă siguranța cetățeanului nu se face pe hârtie. Așa este în București, orașul nimănui! Până când? Până te decizi să iei atitudine“, susținea atunci Berceanu. Mediul, calitatea vieții și economia verde sunt principalele sale preocupări.

Alexandra VASILE


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.