VIDEO. Ovidiu Cupşa, despre viitorul campus universitar al CERONAV: “Va fi o clădire reprezentativă pentru Constanţa, un complex care va fi realizat pe malul lacului Siutghiol, pe un teren cumpărat de la Gică Hagi”

0
1786

Ovidiu Cupşa, directorul general al CERONAV (Centrul Român pentru Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale), a prezentat în cadrul unui interviu acordat Focus Press bilanţul pe anul 2020, priorităţile instituţiei, precum şi proiectele în derulare.

În momentul de faţă, a precizat Ovidiu Cupşa, CERONAV oferă 258 de tipuri de cursuri, iar tarifele practicate sunt cele mai mici din UE. „Calitatea este obiectivul primar”, a subliniat directorul general al CERONAV. „Îmi spunea cineva pe Facebook, la un moment dat, că în Uncraina costurile pentru un curs de safety training costă 100 de euro, iar la noi este 400 de euro. Vă invit la mine la birou, să vedeţi câte cereri avem de la universităţile din Ucraina, să facă cursurile la noi, pentru că sistemul lor riscă neconformitate majoră. Adică, probabil că există situaţii în lume în care or fi cursuri mai ieftine, dar şi problemele de certificare sunt mari. Noi ne raportăm, în ultimă instanţă, la Uniunea Europeană, iar statistic, noi şi Bulgaria ne situăm la cel mai mic nivel de taxare, pentru că avem un mare avantaj, şi noi, şi bulgarii: am păstrat organismele de taxare de stat”, a precizat Cupşa.

În afară de cursurile de perfecţionare necesare marinarilor, la CERONAV vor putea să se instruiască şi amatorii de veliere. Reamintim că Centrul a lansat la apă, pe data de 16 decembrie 2019, un velier modern, clasă A pentru zona maritimă dar și pentru ape interioare.  Doritorii se pot înscrie la cursuri începând din luna martie.

În cadrul interviului, Ovidiu Cupşa a vorbit şi despre situaţia marinarilor care a traversat, în perioada pandemiei, o perioadă dificilă: „Sunt marinari care nu au ajuns acasă de un an de zile, nu a fost făcut schimbul de echipaje. Unii au cedat psihic, pentru că viaţa la navă nu este una uşoară. Sunt companii care, la nivel mondial, au încă schimburile întârziate”.

În ceea ce priveşte bilanţul şi proiectele, Ovidiu Cupşa a declarat: „Avem un mare avantaj. Este acela că noi nu dăm dividende nimănui. Practic, toţi banii care vin din aceste taxe se întorc înapoi în dezvoltare, pentru că nu există nici un privat şi nici statul nu ne cere, ca la marile companii, nimic. Al doilea aspect extrem de important este că am încercat să suplimentăm în permanenţă veniturile din cursuri cu fonduri nerambursabile. Ne-am implicat în multe proiecte europene, astfel încât o parte din investiţiile pe care le facem să nu ducă presiune pe taxele de curs, să fie din fonduri nerambursabile. Şi chiar în momentul de faţă unul dintre proiecte este pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), prin care, pe parcursul acestui an, vom accesa peste 40 de milioane de lei pentru baza materială – pentru dezvoltarea capacităţii noastre de a asigura cursuri, ceea ce înseamnă nişte bani veniţi prin fonduri europene (…)”.

„Unul din cele mai importante proiecte pe care le derulăm anul acesta este acel campus universitar care va permite CERONAV să ofere servicii integrate. Aşa cum ştiţi, noi ne-am transformat, dintr-un centru loca, într-un centru regional. Intrând pe piaţa offshore, cu dezvoltarea acestor companii de offshore din zona Mării Negre, intrând pe piaţa inland, încercăm să atragem cât mai mulţi cursanţi şi din afara României. Şi-atunci, faptul că se apelează la noi, a ridicat şi nevoia de a oferi servicii integrate. Omul vine la Constanţa, dar trebuie să stea undeva, să mănânce undeva, pe lângă zona de cursuri efective (…) Este un proiect pe care de 5 ani încercăm să îl deblocăm. (…) Dincolo de avantajele economice pe care le va aduce pentru noi, va fi şi o clădire reprezentativă pentru Constanţa. Este un complex care va fi realizat pe malul lacului Siutghiol, la baza noastră nautică, pe un teren cumpărat de la Gică Hagi (…)”, a mai precizat Ovidiu Cupşa.

Declaraţiile complete despre toate subiectele discutate cu directorul CERONAV le puteţi urmări în materialul VIDEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.