“Legea mirosurilor” nu afectează mirosului primarului: La ieșire din Lumina încă miroase a dejecții de la fermele de animale

1
944
Primarul comunei Lumina, Ioan Roman (stânga)

La mai bine de o lună de la intrarea în vigoare a ”Legii mirosurilor”, pe 16 iulie, care le interzice persoanelor fizice, dar mai ales persoanelor juridice, să polueze ”olfactiv”, autoritățile încă nu știu cum să pună în aplicare prevederile noului act normativ.

Potrivit legii, „disconfortul olfactiv” este definit ca fiind „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare”.
Cu toate acestea, în unele primării de comune constănțene, pe raza cărora există ferme de animale care împrăștie mirosuri la kilometri distanță, există funcționari publici, primari și consilieri, care încă nu știu ce trebuie să facă în această privință, pentru a remedia problema mirosurilor.

Ca exemplu, pe raza comunei Lumina există mai multe ferme de animale, în special porci și păsări, al căror miros se simte de la kilometri distanță. Primarul comunei, Ioan Roman, a fost înștiințat despre această lege nouă, denumită generic ”Legea mirosurilor”, încă de la intrarea ei în vigoare. La vremea respectivă a anunțat că va lua legătura cu toți proprietarii fermelor respective, pentru a-i pune la curent cu noile reglementări.

Numai că, între timp, s-a răzgândit, iar oamenii care locuiesc la periferia localității nu pot ține nici un geam deschis, în plină vară, pentru a nu respira mirosul de dejecții de la ferma dec porci.

De precizat că la ieșire din Lumina spre Năvodari, se simte din șosea mirosul de porci, iar șoferii sunt nevoiți să închidă geamurile mașinilor pentru a scăpa de acel miros.

Eu am probleme și reclamații la Sibioara. Aici la Lumina nu a reclamat nimeni nimic. Dacă aș avea câteva sesizări, m-aș duce direct către ei cu o adresă, dar dacă nu a reclamat nimeni, nu mă pot duce așa, pur și simplu”, a declarat primarul Ioan Roman pentru Focus Press.

Adică nici o notificare, nici o vizită de lucru, nimic. Așteaptă ca cetățenii să depună reclamații pentru a-i putea ”vizita” pe fermieri și pentru a le cere să intre în legalitate. Până atunci, mirosul poate persista, iar unii crescători de animale pot arunca dejecțiile direct pe câmp sau în tot felul de locuri, așa cum au fost surprinși, relativ recent, mai mulți indivizi care goleau o cisternă cu astfel de materii fecale, undeva pe câmp, între Lumina și Năvodari.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Sa îl ..cu …de la ferme .. De primar ce e el.. Dacă el nu simte mirosul seara de seara înseamnă că e un nespălat și imputit.Pute de îți vine acru în gura din cauza fermei porcine la ieșire din Lumina, și din cauza avicolaei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.