Peste 20 de accidente mortale de muncă, petrecute în prima jumătate a anului la Constanța: cele mai multe evenimente au loc în domeniu transporturilor

0
300

Prin accident de muncă, potrivit legislaţiei în vigoare, se înţelege vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces. În prima jumătate a anului la Constanța s-au produs un număr de 21 de accidente mortale, acestea fiind în curs de cercetare. În ceea ce privește accidentele soldate cu incapacitate temporară de muncă acestea au fost în număr de 110.

Totodată, 72 de persoane au suferit accidente ușoare. În ceea ce privește zonele cu riscul cel mai crescut de producerii al unor evenimente, statistica arată că la nivelul județului Constanța cele mai multe accidente de muncă se petrec în domeniul transporturilor rutier de mărfuri. Pe locul doi se află sectorul construcțiilor urmat de domeniul construcțiilor metalice – șantierele navale.

Directorul ITM Constanța, Eugen Bola a explicat care sunt atribuțiile angajatorului și care ale inspectorilor ITM în cazul în care se constată un accident de muncă.

Eugen Bola, şeful ITM Constanţa

Activitatea Serviciului Securitate și Sănătate în muncă este guvernată de legea 319/2006. La accidentele de muncă cu incapacitate temporară de muncă competența de soluționare a acestora îi aparține angajatorului, iar la invaliditate și deces competența este a Inspectoratului Teritorial de Muncă. În ceea ce privește accidentele mortale, petrecute anul trecut, dar cercetate anul acesta vă pot spune că avem un număr de 28 de accidente mortale, 20 înafara muncii și 8 în interior. Când vorbim de accidentele petrecute înafara muncii, ne referim la cauzele de ordin medical. De exemplu, lucrătorului i s-a făcut rău sau are un accident cerebral și intervine decesul”, a precizat Bola.

Acesta a mai menționat ce se întâmplă din momentul în care reprezentanții ITM sunt anunțați de un accident de muncă și până la finalizarea procedurilor.

Mariana Bălan, şef Serviciu ITM

Societatea ne anunță și imediat este anunțat inspectorul de specialitate. Adică nu trimitem în construcții inspectorul care este specializat pe agricultură. Inspectorul se deplasează la fața locului și ia legătura cu organele de poliție sau procurorul. Se fac măsurători, fotografii, practice munca polițistului este dublată de activitatea inspectorului de muncă care are obligația să cerceteze activitatea și să dea o soluție. Soluție care nu este chiar așa de ușor de luat, de aceea soluțiile pot dura până la șapte, opt luni. Dacă constatăm că un deces a survenit din cauza angajatorului se face dosar penal la Parchet, iar piesa principală este reprezentată de procesul verbal de cercetare redactat de inspectorul de muncă”, a mai adăugat șeful ITM.

Pentru a afla care sunt categoriile de vârstă cele mai expuse la accidente de muncă, dar și pentru alte informații puteți viziona materialul video în care Mădălina Bălan, Șef Serviciu Control Securitatea şi Sănătate în Muncă a explicat detaliat situația actuală!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.