Locuitorii din Delta Dunării vor beneficia, iar, de subvenția de 50% la utilități

0
1369
Pescuit în Delta Dunării. FOTO Mihaela Giuglea

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 este pe cale să devină realitate. Astfel, locuitorii din Delta Dunării vor beneficia, iar, de reducerea de 50% la energie electrică, gaze și energie termică.

Nu este o noutate că Rezervația Biosferei Delta Dunării aduce un venit localnicilor doar în perioada caldă a anului, producând un dezechilibru semnificativ al veniturilor lunare. Din această cauză, persoanele care domiciliază în Delta Dunării erau protejate de OUG 27/1996, prin care se acordau facilități de 50% pentru utilități.

Dar Legea consumatorului vulnerabil, nr. 226/2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, a tăiat aceste subvenții pentru familiile din Delta Dunării, urmând ca acestea să mai beneficieze doar de facilități pentru serviciul public de salubrizare și apa potabilă.

În urma solicitărilor primarilor din Delta Dunării, Guvernul a revenit asupra acestei decizii, care a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 118/2021, privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996, privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării“.

Astfel, familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, sau în unele localități din Munții Apuseni vor beneficia de reducerea cu 50% din tariful pentru energie electrică, gaze naturale și energie termică.

Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice și a gazelor naturale se suportă de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Senatul a adoptat, în plen, noua ordonanță de urgență, iar Camera Deputaţilor o va dezbate şi vota în calitate de for decizional.

Mădălina TOMA

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.