Locuitorii din Palazu Mare, scrisoare deschisă către Chițac: nu mai vor blocuri lângă case

0
496
Stradă modernizată în Palazu - Foto: Primăria Constanța

Un nou bloc de patru nivele se va ridica vizavi de cartierul Tomis Plus, mai exact în cartierul Palazu Mare. Cei care doresc să ridice imobilul sunt patronii societății C&C Real Ambient care nu se află la prima investiție imobiliară. Pentru blocul din cartierul Palazu Mare cei de la Agenția pentru Potecția Mediului din Constanța au decis că proiectul „Construire imobil D+P+4E locuințe colective, împrejmuire, organizare șantier” nu se supune evaluării impactului asupra mediului. Doar că, cetățenii care locuiesc la case nu mai vor să se construiască blocuri în zona în care stau. În acest sens, mai mulți locuitori de pe strada Corneliu Coposu au trimis o scrisoare deschisă către primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, pentru a-și exprima nemulțumirile.

Suprafața terenului pe care se va ridica viitorul bloc este de 1242 mp. Suprafața construită propusă este de 671 mp, iar suprafața desfășurată propusă totală este de 3600 mp. Vor exista spații verzi în suprafață totală de 373 mp, iar numărul total de locuri de parcare propuse este de 40. Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului din Constanta, pe strada Unirii nr. 23, în zilele de luni – joi, între orele 8-16.30 și vineri, între orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet http:\\apmct.anpm.ro. Comentariile și propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 25.03.2021.

Cu privire la viitoarea construcție mai mulți locuitori din zonă au transmis o scrisoare deschisă către Vergil Chițac prin care își exprimă nemulțumirile, acesta ne fiind singurul caz în care se ridică un bloc între case.

Ca urmare a cererii adresată de către societatea C&C Real Ambient, cu sediul în Constanța, Strada Toamnei nr 2, pentru eliberarea autorizatiei de constructie -construire locuinte collective, demisol, parter și 4 etaje în cartier Palazu Mare, pe strada Corneliu Coposu, nr 28 , locuitorii străzii Corneliu Coposu, prin prezenta scrisoare deschisă, vă aducem la cunoștință și următoarele aspecte:

Construcția unui bloc într-un cartier de case, va limita spațiile verzi existente. Nu s-a efectuat un studiu din care să reiasă gradul de însorire a tuturor construcților mici din zonă. Infrastructura cartierului este proiectată să suporte un numar limitat de locuitori, rețeaua de apă, canalizare, energie. Accesul la imobil se face pe străzi înguste, de maxim 2 mașini. Prin construcția acestui imobil, ne va fi îngrădit dreptul la intimidate în locuințe ceea ce contravine prevederilor Constituției României cap II ART.26 ( 1 ) cât și Codului Civil Art 58 ( 1) privind dreptul la intimidate. Prin aprobarea unor astfel de construcții colective nu faceți decât să stricați imaginea zonei și respectiv a orașului ce avea în zona noastră PUZ-ul în conformitate cu prevederile aferente construcțiilor individuale D+P+1 și care a fost refăcut în anul 2011 fără o dezbatere reală cu locuitorii zonei. Nu este firesc să ne privească în curte un număr foarte mare de persoane ce vor locui în acest imobil în contextul în care noi am construit aceste case tocmai pentru a avea confort și initimitate știind că în această zonă vor fi construite doar case cu nivel P + 1, conform PUZ inițial și că acesta nu poate fi schimbat la bunul plac al unuia sau altuia.

Dorim să fim înțeleși că nu ne opunem modernizării cartierului în care locuim, dar nu în felul neprofesionist în care se construiește în acest moment. Înainte de a lua o decizie, vă rugăm să analizați și situația la fața locului. Rămânem cu speranța că veți da ascultare și locuitorilor simpli care au investit într-un cartier de case și că veți rămânem ferm în poziția din campania electorală, când ați promis că nu mai permiteți construcția de blocuri între case, se arată în scrisoare.

Cu privire la aceste aspecte, reprezentanții Primăriei Constanța susțin că nu a fost înregistrată această scrisoare la registratură și nici nu a fost înaintată pe vreunul din e-mailurile instituției. În ceea ce privește ridicarea blocului, aceștia au precizat că autorizația de construire a fost eliberată pe data de 13.01.2020, lăsând să se înțeleagă că este vina fostei administrații.

În ceea ce privește societatea C&C Real Ambient, aceasta a fost înfiinţată în anul 2015 și are sediul social în municipiul Constanţa pe strada Toamnei. Firma este controlată de Cartali Carmen Chiraţa, din Tulcea, şi Calagi Cosmina tot dinTulcea, fiecare cu 50% din capitalul social, aceasta din urmă fiind și administratorul societății, care se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.