Într-o ediție anterioară a ziarului Focuss Press, a fost adusă în atenția cititorilor povestea Loredanei Bătărigă, o constănțeancă despre care se poate spune că este o adevărată luptătoare.
Aceasta a învins cea mai cruntă boală, boala secolului XXI: cancerul, ducând și o sarcină la bun sfârșit, iar băiețelui este sănătos și plin de viață. Dar înainte de toate acestea, timp de 14 ani s-a dedicat fiicei care a fost diagnosticată cu autism, forma severă, la vârsta de 2 ani și 4 luni.
Drumul a fost unul greu, cu obstacole, uși închise, dar nu a renunțat, fiind un model demn de urmat pentru că astăzi, plină de sperantă, a pus pe hârtie, împreună cu colegii ei din filiala Partidului Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE) Constanța un proiect de care copii cu autism au mare nevoie, un centru de psihodiagnoză infantilă interdisciplinară în municipiul de la malul mării Negre.
Acest centru va fi unic în țară pentru că Loredana, care candidează și pentru funcția de consilier local municipal din partea ALDE, spune că are în spatele acestui proiect o întreagă echipă de specialiști care vor face ca centrul să funcționeze la standardele cele mai înalte și performante. Practic, copiii cu autism vor primi un diagnostic precis și clar, pentru ca părinții să nu se mai plimbe de la o ușă la alta, iar la final să nu primească un răspuns coerent.
Invitată în cadrul unui interviu Focus Press, Loredana a vorbit despre necesitatea acestui centru, fiind însoțită de George Ghiordunescu, ”omul civil”, așa cum s-a descris acesta. Ghiordunescu se ocupă de astfel de cazuri de când se știe, este omul care organizează tabere pentru acești copii și nu numai, pentru a-i integra în societate. Este locul unde Andreea, fiica Loredanei, s-a integrat extrem de bine, în urmă cu patru ani.
Astăzi Loredana este mai decisă ca niciodată să lupte în continuare și pentru alți copii, dar și mămici sau familii care se confruntă cu aceeași problemă:
”Proiectul trebuie să ia naștere și este o urgență, o necesitate pentru că sunt tot mai mulți copii care se nasc cu autism, iar părinții nu știu pe ce drum să o ia. Este foarte greu în momentul în care ți se spune ”copilul dumneavoastră are suferă de autism”, unii părinți nu vor să recunoască acest lucru, ceea ce este total greșit, iar alții se resemnează cu timpul pentru că nu primesc un diagnostic clar, ori tratamentul este greșit”
George Ghiordunescu îl numește Centru de Excelență pentru că va fi dotat cu cele necesare, de la aparatură, cadre medicale, psihologi, consulanți dar cel mai important căldura și grija cu care copii vor fi întâmpinați.
”Și părinții vor primii consiliere la centrul acesta”, mai spune Loredana care mai dorește să construiască un hotel, un loc în care părinții copiilor cu autism să îl lase cu toată încrederea o zi, două sau doar câteva ore dacă au lucruri și chestiuni urgente de rezolvat, practic să știe că acolo este o familie, oameni care au un singur scop, să îi ajute pe copiii cu autism.
”Este foarte important ca aceștia să fie integrați în societate. Spre exemplu eu am înscris-o pe Andreea la școală la Movilița, făceam zilnic 200 de km pentru că doar acolo am întâlnit un cadrul didactic dispus să lucreze cu ea. Un an am stat lângă ea, zilnic la ore. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost copilașii care nu au dat-o la o parte, dimpotrivă au ajutat-o, o luau la joacă, o puneau la tablă să scrie, erau atenți cu ea chiar și în momentele în care Andreea pur și simplu se ridica, își lua scaunul și se punea în fața clasei, opreau ora și se duceau la ea, vorbeau cu ea. Deci asta contează cel mai mult, nu o școală de specialitate, ci alături de copii normali pentru ca procesul de vindecare să fie mai rapid”, spune Loredana.
Declarațiile complete în materialul VIDEO.
Loredana MIHAI