Lucrările de înnisipare din Mamaia au fost stopate pentru că există un dosar în lucru la DNA

0
4255

Lucrările de înnisipare din zona Mamaia au fost oprite, aşa cum anunţa, în premieră, Focus Press. Motivul: un dosar în lucru la DNA, ce vizează lucrările de extracţie a nisipului dintr-un anumit perimetru al Mării Negre. Extracţia e nisip face parte din proiectul de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral precizau, pentru Focus Press, că au primit de la Direcţia Hidrografică un document privind sistarea lucrărilor. ABADL a ceut clarificări, iar Direcţia Hidrografică a transmis presei un punct de vedere care indică Autoritatea Navală Română ca fiind cea care a înştiinţat, initial, cu privire la sistare. Iată precizările: „În conformitate cu legea 395/2004 informațiile relevante privind siguranta navigației sunt transmise Direcției Hidrografice Maritime (DHM) de către autoritățile naționale cu atribuții în domeniu. DHM colectează informațiile privind siguranța navigației în zona de responsabilitate a României și le diseminează, sub forma de Avize/Avertismente pentru navigatori, prin Varna Radio si statia de Radio Coastă. Referitor la subiectul semnalat de dumneavoastră, vă transmitem că, la data de 16.02.2021, ora 14.02, Căpitania Zonală Constanta, structură subordonată Autoritatii Navale Române, a solicitat, prin fax, Direcției Hidrografice Maritime transmiterea unui Aviz Radio pentru Navigatori, cu privire la interzicerea accesului navelor și a exploatării fundului Mării Negre într-un raion maritim delimitat de 4 coordonate exacte. În urma acestei solicitări, DHM a emis Avizul Radio pentru Navigatori – ARN 06/16.02.2021. Menționăm că Direcția Hidrografică Maritimă are obligația legală de a aduce la cunoștința navigatorilor informații relevante cu privire la siguranța navigației in cel mai scurt timp posibil, iar responsabilitatea corectitudinii și a motivării restricționării unor raioane revine autorității care a solicitat acest lucru.Pentru detalii privind motivația și necesitatea transmiterii acestei informații către navigatori, vă rugăm să vă adresați Căpităniei Zonale Constanța, instituția care a solicitat DHM transmiterea avizului”, se arată în documentul Direcţiei Hidrografice.

La rândul său, directorul ANR, Laurenţiu Dumitrache, a confirmat cele de mai sus, precizând că există un dosar în lucru la DNA, motiv pentru care a fost transmisă solicitarea de sistare a lucrărilor.

Vom reveni.

A.C.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.