Exclusiv. Ca orice lucru care merge bine, lucrările de înnisipare din Mamaia au fost oprite! Nu se ştie când vor fi reluate sau dacă se pierd fondurile europene

0
1846

Proiectul de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu, este unul strategic, de importanţă naţională. Dar, ca orice lucru bun care ni se întâmplă, el se “împiedică” la mal – sau, mai bine spus, în largul mării.

Reamintim: cu aproximativ 1 miliard de euro, pe litoralul românesc a fost redusă eroziunea costieră. Este un amplu proiect, împărţit în două, astfel: primul proiect cu bani europeni a adus României 33 de hectare de plajă nouă, suma cheltuită fiind de 500 de milioane de lei. Pentru al doilea proiect de extindere a plajelor, în valoare de 752 milioane de euro, contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2018 şi vizează zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, la Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

În 2020, acest proiect era descris de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral de la acea dată, Bogdan Bola: „Așa arară începutul fazei a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu – peste 2 km de conductă, aliniata pe plaja din Năvodari, așteptând să fie sudată. Montarea acesteia a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca în curând să o punem în funcțiune. Prin ea, mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și „aruncate” pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 – 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul #ABADL-ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, spunea Bola, în prezent parlamentar al României.

Tot elanul muncitoresc al celor de la ABADL şi al constructorilor, care depun toate diligenţele pentru a respecta termenele de lucru, avea însă să fie oprit chiar în aceste zile, mai exact pe data de 16 februarie 2021, când Direcţia Hidrografică Maritimă trimitea ABADL următoarea decizie: „se interzice în perimetrul (…) accesul navelor şi extracţia de nisip”. Conform surselor noastre din cadrul ABADL, perimetrul vizat de decizie este exact perimetrul din care se extrăgea, până în data de 16 februarie, nisip, în vederea înnisipării plajei din zona Mamaia. Dacă până pe 16 februarie se muncea24 din 24, pentru ca lucrarea să fie făcută la timp şi să nu fie pierdute fondurile europene, iată că din 16 februarie s-a oprit tot şi se aşteaptă un nou aviz pentru perimetrul de extracţie, aviz ce se eliberează de către Agenţia de Resurse Minerale. Când anume se va da acest aviz şi dacă se va lucra în acelaşi perimetru… nu ştie nimeni! În schimb, ca urmare a documentului parvenit de la Direcţia Hidrografică, ABADL a notificat toate instituţiile din zonă – Autoritatea Navală Română, Direcţia Naţională Anticorupţie etc. ABADL a mai transmis, conform informaţiilor noastre, adrese către Direcţia Hidrografică, prin care a cerut lămuriri, întrucât interesul este acela de continuare a proiectului de înnisipare.

Nimeni din cadrul ABADL nu a putut preciza dacă există un dosar al procurorilor în lucru care să fi determinat decizia emisă de Direcţia Hidrografică. Conform surselor noastre din cadrul altor instituţii, este vorba despre un dosar intrumentat de DNA, după ce s-ar fi găsit vestigii în perimetrul de unde se extrăgea nisip (în mare).

De precizat că orice întârziere afectează nu doar încheierea lucrărilor de înnisipare, ci şi predarea plajelor către operatorii de plaje, la data de 15 mai! De altfel, chiar în aceste momente au loc licitaţii pentru adjudecarea plajelor.

O altă chestiune demnă de adăugat, referitor la tot acest proiect de înnisipare: pentru zona Cazino, statul român, prin Ministerul Culturii, nu a emis de aproape 1 an de zile un punct de vedere pe proiect, fapt care, din nou, blochează lucrările. Cum ar urma să arate zona Cazinoului din Constanţa, cu promenada pe care ministerul nu doreşte să o avizeze:

Citeşte şi:

Vom reveni.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.