Focus Press vă prezenta în luna iunie, în premieră, proiectul privind lucrările de stopare a eroziunii costiere – zona Cazino. Simularea prezentată de proiectant a suscitat o serie de obiecţii, iar firma desemnată să se ocupe de lucrare urma să prezinte ajustări care să fie pe placul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Primăriei Constanţa şi Ministerului Culturii. Iată însă că proiectul este blocat, lucru pe care îl deducem dintr-o adresă a Ministerului Culturii, venită ca urmare a unor comunicări avute cu reprezentanţi ai Academiei Române, dar şi cu arhitectul municipiului Constanţa, Mihai Radu Vânturache. Putem concluziona că punctul de vedere al arhitectului Vânturache “îngroapă” proiectul, deşi el este parte integrantă din amplul proiect de infrastructură (ce vizează întreg litoralul) cu o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile.
Înainte de a prezenta punctul de vedere al Ministerului Culturii, care pune “pauză” eventualelor lucrări de stopare a eroziunii costiere în zona Cazino, atragem atenţia că, indiferent că ne place sau nu cum arată proiectul, există două aspecte extreme de importante: eroziunea costieră este o realitate şi trebuie să luăm măsuri; a doua chestiune: riscăm să pierdem bani dacă nu implementăm proiectul pentru care au fost alocate fonduri europene. Referitor la partea de estetică – există puncte de vedere care au desfiinţat proiectul spunând că arată urât –, este de la sine înţeles că orice desen, simulare, poate suferi modificări aşa încât să mulţumească pe toată lumea.
Trecând acum la partea exprimată de Ministerul Culturii, cităm dintr-un document emis de această autoritate, la sfârşitul lunii septembrie: „Nu este posibilă avizarea proiectului prezentat deoarece modifică semnificativ faleza, percepţia asupra Cazinoului şi alterează relaţia cu marea a întregii zone a cărei valoare culturală excepţională a devenit emblematică pentru oraşul Constanţa. Se va prezenta spre avizare o soluţie de proiecţie a falezei la baza actuală a acesteia pătrând nivelul existent al luciului de apă adiacent zidului. Se vor lua în considerare lucrări de consolidare a zidului falezei (conform expertizei tehnice). (…)”. Ministerul Culturii mai face referire la faptul că proiectul trebuie să fie suoravegheat şi atestat de un specialist avizat de minister. Întrebarea firească este: atunci când a fost demarat ă procedura de accesare de fonduri europene pentru stoparea eroziunii costiere, ce a păzit fosta conducere a ABADL? Sau de ce de la minister nu s-a sinchisit nimeni să colaboreze cu autorităţile locale pentru a se pune de acord cu toate aspectele importante aşa încât acest proiect să nu se blocheze? O altă dilemă: arhitectul municipiului, Radu Vânturache, sprijină proiectele importante pentru municipalitate sau e solidar cu cei care pun beţe în roate accesării de fonduri europene? Sunt doar câteva întrebări.
În încheiere, prezentăm şi fragmentul de document cu punctul de vedere transmis de către Vânturache în atenţia Ministerului Culturii:
Alexandra CUCU
Citeşte şi: