Lucrările de la Cazino, în linie dreaptă. Arhitectul Radu Cornescu: „Cred că ne vom încadra în termen”

0
13189

Lucrările de reabilitare a Cazinoului (demarate în ianuarie 2020) continuă pe toate nivelurile. Echipele de muncitori lucrează non stop și chiar dacă condițiile meteorologice se vor înrăutății acest lucru nu va afecta efectuarea lucrărilor. Pentru ca totul să fie ca la carte, șantierul este frecventat de proiectanții și experții de la București, toți fiind specialiști atestați de Ministerul Culturii.

Se lucrează intens la reconsolidarea Cazinoului din Constanța. Se vor realiza mai multe categorii de lucrari, printre care inlocuirea invelitorii acoperişului, refacerea şi repararea pereţiilor exteriori şi interiori pastrand specificul arhitectural şi decorativ al cladirii, restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale, restaurarea şi inlocuirea tamplariei deteriorate, consolidarea şi lucrari de reparaţii structurale ale cladirii, inlocuirea completa a instalatiilor termice, electrice şi de ventilaţie etc.

Deoarece s-au menținut foarte bine, grinzile metalice nituite realizate de Anghel Saligny descoperite la subsol vor fi lăsate aparent. Ele sunt identice cu cele folosite la construirea Podului Anghel Saligny de la Cernavodă.

Se lucrează pe fiecare etaj. La subsol sunt aproape terminate sălile care vor deveni săli muzeale, adică pereții care sunt de piatră au fost recondiționați și fasonați, plafonul și el a fost refăcut. La toate etajele vom mai avea de făcut pardoselile, deoarece acestea sunt ultimele. Acum ce se lucrează și la interior și la exterior este pe ornamente, pe zidărie. În partea dinstre nord, unde se aflau bucătăriile plus rampa care ducea spre aprovizionare și acolo s-a consolidat. Au fost câteva probleme acolo, deoarece în 1987 partea aceasta a fost extinsă și nu s-a respectat structura inițială de acum 100 de ani. Tot la subsol, în partea dinstre sud vest este o scară de acces care trebuie și ea înlocuită pentru că s-a constatat față de experiza inițială că sunt crăpături și cărămizi degradate. Tododată, toate planșeele care se află între subsol și parter au fost ori consolidate ori înlocuite, înafară de grinzile lui Saligny care au rezistat foarte bine”, a declarat arhitectul Radu Cornescu.

Acesta a mai precizat că de-a lungul timpului s-au făcut mai multe intervenții la Cazino, însă acestea nu respectau stilul Art Nouveau.

La parter în sala fostului restaurant dinspre mare s-au scos mai multe butaforii care au fost adăugate neconforme și o să se scoată și mai multe ornamente care tot așa s-au adăugat și nu au treabă cu ce exista înainte. Cazinoul fiind un monumet istoric, noi încercăm să se ajungă cât mai aproape de forma originară. Nu trebuie să existe tot felul de completări, mai ales că unele nici nu mai au un stil Art Nouveau. Tot din această cauză o să fie înlocuite și mai multe picturi, dar și vitralii pentru că s-a intervenit fără să se țină cont de ce era înainte. La etaj s-a decopertat și a doua fereastră scoică care era spre mare și se va pune și aceasta în valoare, în sensul că să fie toată spre mare pentru că acolo este sala oglinzilor. Sala oglinzilor care a fost adăugată mai târziu este mai mică decât sala de spectacole, iar fereastra a trebuit să fie retezată. În ceea ce privește fereastra scoică dinspre Acvariu s-a reparat și s-au înlocuit elementele care erau degradate. A fost o muncă destul de laborioasă. Acoperișul s-a refăcut în totalitate și lemnul și metalul și tabla, iar la extarior au început să se pună ornamentele. Mai trebuie puțin lucrat la turnuri”, a mai adăugat arhitectul.

În ceea ce privește termenul de finalizare al lucrărilor, cel de doi ani, arhitectul a specificat că acesta se va respecta, chiar dacă ne apropiem de sezonul rece.

Eu cred că ne vom încadra în cei doi ani, termenul pe care l-a dat constructorul. Nu vor fi probleme pe timpul iernii pentru că au fost aduse calorifere provizorii și o centrală termică și se lucrează non-stop. Cei care lucrează la Cazino au făcut lucrări la Palatul Cotroceni, la Banca Națională, adică niște edificii destul de complicate. Am toată încrederea în acest constructor”, a conchis Radu Cornescu.

Reamintim că experții în monumente istorice clasa A au luat probe din zidurile de piatră, planșeele cu bolți de cărămidă, dar și din grinzile metalice nituite de la subsolul clădirii, iar în urma analizelor s-a constatat că acestea s-au păstrat foarte bine, așa că multe dintre elementele originale vor fi păstrate, potrivit arh. Radu Cornescu. Ele vor fi, însă, tratate și reconsolidate acolo unde va fi cazul.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța are o valoare de 56,62 milioane lei cu TVA. Asocierea de firme care execută lucrările, cea care a câștigat licitația este Aedificia Carpati S.A. & Remon proiect S.R.L. & Profesionalconstruct Proiectare S.R.L & Tehnoinstal S.R.L.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.