UPDATE. Mai bine de jumătate dintre cadrele didactice constănțene nu vor să se vaccineze anti-COVID!

0
3527
Foto-arhivă

Toate cadrele didactice din România sunt chestionate dacă vor sau nu să se vaccineze antiCOVID, având în vedere că acestea sunt incluse în etapa a II-a a campaniei naționale de vaccinare, care debutează vineri, 15.01.2021. În cazul Constanței, mai bine de jumătate dintre ele refuză acest lucru, dar inspectorul general şcolar Sorin Mihai speră ca situaţia să se modifice pe parcurs.

Ministerul Educației a inițiat o interogare a întregului sistem de educație cu privire la disponibilitatea pentru vaccinarea antiCOVID, deoarece vineri, 15.01.2021, debutează a II-a etapă a campaniei naționale de vaccinare, iar cadrele didactice sunt incluse în aceasta, pentru că fac parte din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340.000 de membri ai sistemului de învățământ, preuniversitar și universitar.   

„Orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus deci, practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesorii. (…) Am lansat o interogare, așteptăm raportările numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie a.c., ora 16.00“, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, până joi, 14.01.2021, aproximativ 50% din personalul din sistemul de învățământ preuniversitar și-a exprimat acordul pentru a se vaccina antiCOVID și 60% din cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar.

Aceeași pondere o întâlnim și în cazul învățământului preuniversitar din județul Constanța, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean. În urma centralizării datelor din unităţile de învăţământ, a rezultat că doar 48,66% din cadrele didactice din sistemul educaţional preuniversitar vor să fie supuse vaccinării antiCOVID. Vaccinarea nu este obligatorie, fiecare a decis pentru persoana sa și nu ar fi existat presiuni asupra personalului în acest sens. Precizăm că numărul total al cadrelor didactice și al personalului auxiliar de la malul mării este de aproximativ 7.000 de persoane.

Ministrul Educației a declarat și faptul că disponibilitatea de vaccinare anunțată acum de angajații din sistemul de educație nu reprezintă, nicicum, o obligație de vaccinare după 15 ianuarie a.c. Dar pe baza acestui rezultat va fi pregătit numărul de doze, precum și ordinea, prioritatea acordată personalului din învățământ, prioritate ce va fi corelată cu redeschiderea unităților de învățământ.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că din data de 8 februarie, odată cu începutul semestrului al doilea, se vor redeschide majoritatea școlilor din toată țara. Această decizie a fost luată după o întâlnire cu premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

UPDATE. Conform Inspectorului Școlar Județean Constanța, din datele transmise de către directorii instituțiilor școlare, procentul de personal care și-a exprimat acordul pentru vaccinare este următorul:

⁃ personal didactic: 3.429 – 48,66%;

⁃ personal didactic auxiliar: 413 – 50,92%;

⁃ personal nedidactic: 724 – 45,08%.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.