Mai facem rapelul dacă ne-am infectat după prima doză de vaccin? Ce ne recomandă epidemiologul Ilie Radu, medicul care a consultat şi încurajat peste 10 mii de pacienţi la Hârşova

0
5033

Medicul epidemiolog Ilie Radu este omul potrivit la locul potrivit. El a reuşit să consulte şi să încurajeze peste 10 mii de pacienţi, în vederea vaccinării împotriva COVID-19, la Centrul de Vaccinare aflat în cadrul Spitalului Orăşenesc Hârşova.

Dr. Ilie Radu are o aplecare aparte către oameni şi reuşeşte să câştige încrederea pacienţilor printr-o atitudine prietenoasă şi dragoste pentru actul medical. De fiecare dată, medicul le mulţumeşte pacienţilor pentru faptul că depun un efort să vină din toată ţara să se vaccineze la Hârşova şi îi aşteaptă cu drag şi pe cei care au ezitat până acum să facă acest pas.

Echipa care lucrează pentru vaccinarea populaţiei este o echipă profesionistă, formată din medici de valoare: dr. Dorina Tomi, dr. Ştefan Dragoş Predescu, dr. Soleimani Gholamali şi dr. Dumitru Dumitrescu, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Hârşova. De la înfiinţarea centrului şi până în prezent nu a fost aruncată nici măcar o doză de vaccin.

În cadrul unui interviu Focus Press, dr. Ilie Radu susţine că vaccinarea nu exclude purtarea măştii sau distanţarea fizică şi rapelul poate fi făcut chiar dacă ne-am infectat COVID după prima doză de vaccin. Medicul accentuează faptul că orice cetăţean care a făcut o formă de COVID în intervalul acesta poate amâna rapelul până la la a 42-a zi de la determinarea pozitivării.

Dr. Ilie RADU, medicul epidemiolog de la Spitalul Orăşenesc Hârşova, împreună cu personalul medical implicat în Campania de Vaccinare

Redactor: Dumneavoastră sunteţi omul potrivit la locul potrivit, pentru că rolul medicului epidemiolog, care ține de prevenirea, monitorizarea și supravegherea bolilor infecțioase și neinfecțioase, este unul vital pentru sistemul de sănătate. Câte persoane s-au vaccinat până în prezent în Centrul de Vaccinare din Hârşova?

Dr. Ilie Radu: Deşi s-au vaccinat peste 10.000 de persoane, în opinia mea este loc de mult mai bine. Noi, la nivel naţional, ar trebui ca în cel mai scurt timp să ajungem la un procent de 60-70% din populaţie vaccinată, pentru a putea spera în închiderea acestei pandemii de coronavirus. Ca atare, fac un apel călduros tuturor celor care au gândul de a se vaccina, să se grăbească pentru a deveni foarte repede un bun exemplu de urmat pentru cei care mai sunt încă în îndoiala de a face sau nu vaccinul.

Red.: Mulţi oameni se întreabă dacă mai fac rapelul în situaţia unei infectări cu SARS-CoV-2 după prima doză de vaccin. Ce ar trebui să se cunoască din acest punct de vedere?

Dr. Ilie Radu: Nu este nicio problemă să-şi facă rapelul după prima vaccinare, dacă a făcut o infecţie cu COVID. Trebuie să avem în vedere că, din instrucţiunile Ministerului Sănătăţii, care sunt corelate cu orientarea internaţională, orice cetăţean care a făcut o formă de COVID în intervalul acesta poate amâna până la la a 42-a zi de la determinarea pozitivării pe testarea COVID.

Red.: Epidemia este în derulare – asta se vede din cifre, din numărul de infectați, din numărul deceselor. Credeţi că în această perioadă există o dublă motivație pentru respectarea restricțiilor impuse de autorităţi, respectiv scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători pascale cât mai aproape de normalitate?

Dr. Ilie Radu: Ar trebui ca oamenii să înţeleagă că măsurile impuse la nivel internaţional, nu numai la noi, trebuie respectate foarte bine. Nu trebuie ca oamenii să ţină cont de distanţarea fizică, de purtarea măştii de protecţie, care deja văd că este contestată de anumiţi cârcotaşi. Purtăm în mod obligatoriu mască de protecție, mai ales în spaţiile închise. Este neapărat nevoie de o igienă riguroasă a mâinilor. Ca atare, fac un apel călduros ca oamenii să respecte aceste măsuri. Vaccinarea nu exclude purtarea măştii sau nu exclude distanţarea fizică.

Red.: Suntem în valul 3 al pandemiei de COVID-19, iar situația actuală în România este una “destul de critică” şi nu sunt motive să credem că lucrurile vor deveni „mai uşoare” în perioada imediat următoare, a afirmat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o videoconferinţă pe tema gestionării epidemiei. Vorbiţi-ne despre provocările din valul 3 al pandemiei de coronavirus? Ce ar trebui să înţeleagă populaţia?

Dr. Ilie Radu: Ar trebui să înţelegem că trebuie respectate măsurile de prevenire chiar dacă nu era vorba de al treilea val de pandemie. Va fi destul de neplăcut pentru oricine să ajungă în situaţia de carantinare zonală. Aceată măsură severă, dar foarte necesară, nu este exclusă. Oamenii trebuie să înţeleagă că, dacă nu se va ajunge şi sper să nu se ajungă la o carantinare naţională, nu este plăcut pentru nimeni să intre într-o carantină locală.

Red.: La ce alte restricţii s-ar putea ajunge din luna mai dacă lucrurile vor evolua într-o direcţie nedorită?

Dr. Ilie Radu: Probabil că se va ajunge la restricţionarea programului de a ieşi în spaţiile publice, de a se reduce orele de acces ale marilor magazine, în spaţii în care factorul de aglomerare ar putea fi ridicat. Noi trebuie să fim conştienţi că ar fi bine să respectăm aceste reguli în condiţiile în care vine sezonul estival şi fiecare dintre noi dorim să avem o vară frumoasă.

Red.: În destule situații din Europa de Vest, epidemiologul ocupă poziția de director medical într-un spital. Ce le transmiteţi pacienţilor care aleg ca primă opţiune Spitalul Orăşenesc Hârşova pentru tratarea afecţiunilor din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale?

Dr. Ilie Radu: Eu, unul care am lucrat în Compartimentul de prevenire a infecţiilor asociate activităţii medicale, am şansa să lucrez cu doamna asistentă Manole. Ea încearcă, pe cât poate, şi văd că şi reuşeşte, să ţină lucrurile în frâu în sensul respectării de către întreg personalul a măsurilor stipulate de Ordinul nr. 1101 din 2016. Acest ordin menţionează toate măsurile care trebuie îndeplinite de către personalul medical în unităţile spitaliceşti. Avem şansa ca noi, Spitalul din Hârşova, să avem un tânăr manager destoinic, 37 de ani, un tânăr ambiţios care sunt convins că va duce şi Spitalul Hârşova la o acreditare foarte frumoasă. Acreditarea urmează să aibă loc în cel mai scurt timp. Vreau să vă asigur că echipa care lucrează pentru vaccinarea populaţiei este o echipă profesionistă, formată din medici de valoare cum este doamna doctor Tomi, dr. Predescu, dr. Soleimani Gholamali şi dr. Dumitru Dumitrescu, directorul medical, din secţia căruia cele mai multe doamne asistente sunt şi cele mai destoinice în Centrul de Vaccinare. Nu vreau să trec peste a nominaliza numele câtorva doamne care lucrează în Centrul de Vaccinare aproape în fiecare zi: Cristina Munteanu, Victoriţa Oancă, Ioana Dumitru, Bianca Culea, Florentina Oprea şi Mirela Măntălău. Nu trebuie să uit nici de Ramona Codreanu, de la Laborator, dar nici de doamnele din Camera de Gardă, care desfăşoară o activitate destul de dificilă, mai ales în timpul gărzilor de noapte, sub conducerea destoinică a doamnei asistent şef Elena Chiriţă. Totuşi, doamnele Violeta Ion şi Violeta Stoian participă foarte des la Centrul de Vaccinare. Noi avem nevoie acolo nu numai de munca efectivă de vaccinare, ci vreau să spun că sunt şi câteva doamne pe care le numesc: Mariana Ghiauru, Ioana Năstase, Georgeta Tudoran, Tamara Gugulea, care se ocupă de legătura permanentă dintre Centrul de Vaccinare Hârşova şi platforma naţională astfel încât să utilizăm la maxim toate dozele care sunt repartizate pentru ziua respectivă, să nu fim nevoiţi şi am reuşit să aruncăm nici măcar o doză în cele tei luni de când am început vaccinarea populaţiei. Eu zic că o să fie o campanie de vaccinare reuşită, dar neapărat cu ajutorul oamenilor. Oamenii să vină. Îi aşteptăm cu drag. Eu personal le mulţumesc tuturor pentru efortul de a veni de 2 ori în timp de 3 săptămâni, prima vaccinare şi rapelul, uneori în condiţii de vreme destul de urâte. Am avut o iarnă cu zile foarte geroase. Aşteptau oamenii în frig. Am încercat să-i încurajez, să găsesc pentru fiecare o vorbă de bine, astfel încât oamenii să-şi aducă aminte de partea frumoasă a momentelor petrecute cu ocazia vaccinării în Spitalul Hârşova. Eu zic că noi, cei din Hârşova, trebuie să dăm exemplu către populaţia care vine din alte localităţi. Adică să nu ne vadă umblând în număr mare pe stradă sau fără mască de protecţie sau să nu respectăm intervalul orar impus de autorităţi.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.