Mai poate fi Cetatea Capidava înscrisă în Patrimoniul UNESCO?

1
748
Cetatea Capidava, sursa foto Bogdan Bola

În luna decembrie 2020, s-a făcut, în sfârșit, recepția finală a lucrărilor de restaurare a Cetății Capidava, cu fonduri europene. Aceasta este încă propusă pentru a fi înscrisă în Patrimoniul UNESCO, rămâne de văzut ce vor decide experții, dacă mai respectă criteriile de autenticitate şi integritate, după intervențiile constructorului, criticate de către mulți specialiști.

Restaurarea Cetății Capidava a fost un fiasco. Începută în 2013, aceasta a fost oprită de D.N.A. în 2015, din cauza fraudării fondurilor europene, iar de aici a urmat un întreg scandal. Abia după doi ani s-a descoperit că firma care realiza lucrările lipea cu ciment, pe zidurile antice, bucăți ce semănau cu BCA-ul, rezultând parcă fațada unui bloc, folosea fierul beton pentru a înălța aceleași ziduri etc. Monumentul istoric de categoria A fusese desfigurat și mare lucru nu mai putea fi salvat, pentru a se păstra autenticitatea sa.

Au urmat sute de pagini de corespondență între Consiliul Județean Constanța, Ministerul Culturii, Comisia Națională de Arheologie etc., nimeni nerecunoscându-și vina, o nouă licitație, o nouă firmă, iar proiectul s-a finalizat în decembrie 2020, când a fost semnată recepția finală a lucrărilor. S-a salvat ce s-a mai putut salva, la indicațiile arheologilor și ale specialiștilor din Ministerul Culturii, cu recomandările Comisiei Naționale de Arheologie și ale Comisiei Naționale Limes, rămânând o singură întrebare: mai poate fi înscrisă Cetatea Capidava în Patrimoniul UNESCO?

Comisia Națională Limes este forul științific de coordonare și control al proiectelor de cercetare necesare realizării documentației pentru clasarea ca monument istoric și pentru monitorizarea strategiei de management a Limesului (frontiera fortificată a Imperiul Roman), în vederea înscrierii pe Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial – UNESCO a obiectivelor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul României, cum sunt cetățile dobrogene.

Pentru a fi cel puțin înscris, un monument istoric trebuie să fie o valoare universală, reprezentativ pentru  civilizația și cultura umanității, dar și să respecte integritatea și autenticitatea vremii în care a fost construit. Iar aici apar dubii în cazul Cetății Capidava.

Totuși, aceasta a fost înscrisă pe Lista Indicativă UNESCO, însă asta nu înseamnă că va face parte din Patrimoniul Mondial.

„A fost o decizie complicată. La propunerea Comisiei Naționale Limes și cu acordul Ministerul Culturii, Capidava a fost înscrisă pe Lista indicativă UNESCO, deoarece mai păstrează anumite elemente, mai ales în interior, ce respectă criteriul integrității și autenticității. Termele, de exemplu, au fost bine restaurate, al doilea constructor a făcut corecțiile care s-au mai putut face. După ce se va închide lista, cetatea va primi un punctaj din partea UNESCO, vor veni experți, vor realiza rapoarte, iar apoi decizia se va lua în plenul UNESCO, prin vot“, ne-a declarat arheologul Ovidiu Țentea, vicepreședintele Comisiei Naționale Limes din cadrul Ministerului Culturii.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Pe vremea ciumei rosii, avizarile au fost date pe repede-nainte ca sa nu piarda finantarile europene. Apoi DNA a intervenit pentru a opri distrugerile imbracate in haina ‘restaurarii’ .

    Constructorul este la fel de partas si de vinovat ca si CJC de la acea vreme. Au fost deci mana in mana la aceasta crima culturala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.