Mall pe locul fostei fabrici de conserve de la Abatorul din Constanţa?

1
4259

Primăria Constanţa a emis pe data de 31 octombrie 2018 Certificatul de urbanism nr. 4010 pentru SC Carmeco SA, societate controlată de Metachim SA, PAS Asociaţia Salariaţilor Carmeco şi Listă Acţionari Persoane Fizice. Dar de atunci și până acum nu a mai avut loc nici o mișcare. Să ne trezim oare cu un nou mall?

Prin actul emis de municipalitate, se transmit următoarele: „Nu poate fi folosit pentru schimbare destinaţie clădiri industriale în spaţii comerciale; înălţare cu 1 etaj clădire fabrica de conserve, schimbare destinaţie şi extindere clădire frigorifer în clădire parcare cu spaţiu comercial la parter deoarece, conform prevederilor PUG pentru zona ZRCB3, este necesară elaborarea unui PUZ“. Precizăm că este vorba despre Şoseaua Mangaliei nr. 74, pe locul fostei fabrici de conserve din zona Abator din Constanţa.

Nu este prima fabrică din Constanţa care a “murit” după Revoluţie. Spre exemplu, pe mormântul ICIL-ului autohton, fosta întreprindere de colectare şi industrializare a laptelui din judeţul Constanţa, românii se îmbulzesc acum să cumpere produse semipreparate şi congelate din import.

ICIL-ul din Constanţa, soarta tristă a celui mai mare procesator de lapte

Cele mai importante unităţi industriale ale judeţului Constanţa sunt acum amintire. Puţine au rămas să continue tradiţia unei epoci „de aur“, când românii trăiau din ce produceau la ei în ţară, ba aveau de dădeau şi la alţii. Într-un volum editat în 1972 de Comitetul Judeţean pentru Cultură Constanţa, intitulat „Localităţi din judeţul Constanţa“, sunt enumerate principalele întreprinderi locale din reşedinţa de judeţ. Acestea existau la acea vreme de plin avânt comunist: Şantierul Naval Constanţa (SNC), CET, Combinatul pentru exploatarea şi industrializarea lemnului, Fabrica de celuloză şi hârtie, Întreprinderea integrată de lână, Întreprinderea textilă Dobrogeana, Întreprinderea de industrie a cărnii, Întreprinderea de colectare şi industrializare a laptelui (ICIL), Fabrica de bere, Fabrica de ulei, Întreprinderea Energia, Întreprinderea de prefabricate, Fabrica de pâine Dobrogea. Unele au fost privatizate (SNC, Berea, Uleiul, Pâinea, Prefabricatele) şi îşi continuă obiectul de activitate. Altele au fost cumpărate, dar şi-au schimbat specificul aproape în totalitate.

Dar cea mai tristă soartă a avut-o ICIL-ul, întreprinderea de lapte care producea toată gama de produse lactate – brânzeturi, îngheţată, unt etc. A fost distrusă până la temelii, fiind tratată strict ca pe o afacere imobiliară. Fabrica ocupa 17.200 metri pătraţi într-o zonă rezidenţială a Constanţei, aproape de Gară, lângă Liceul Ovidius. În 2002, unitatea a fost vândută de Statul român, prin APAPS, unor nemţi contra unui preţ derizoriu. Falnicul complex a ajuns o ruină din care s-a vândut pe bucăţi aproape tot, iar ce nu s-a vândut a fost furat de romi cu căruţele.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

  1. PUZ-ul pentru aceasta zona a fost aprobat din 2020 conform imaginilor prezentate. Se vor face blocuri si mall sau centru comercial cu un hypermarket. Verificați știrile inainte sa le publicați ca zona are deja acest PUZ aprobat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.