Pe locul fostului Abator se va construi un ansamblu rezidențial cu blocuri de 15 şi 20 de etaje: au fost eliberate șase certificate de urbanism pentru realizarea proiectului

0
3430

”Ruinele” fostului Abator din municipiul Constanța vor dispărea în scurt timp. Conform planurilor, zona va deveni una rezidențială de lux, cu piscină, centrul SPA, parcări, spații verzi, zonă de loisir și multe altele.

Proiectul va fi structurat  pe mai multe planuri, ce includ zonă de birouri, locuințe colective, astfel:

  • Zona 1 va fi mixtă de birouri clasa A cu regim de înălţime 2S+P+20 etaje cu spaţii de garare proprii în regim preponderent subteran pe două niveluri.
  • Zonele 2 şi 3 vor fi zone de ansambluri de locuinţe cu 900 apartamente de una, doua, trei şi patru camere, cu regim de înălţime 2S+P+15 etaje.

Această zonă va fi destinată businessului comercial prin schimbarea destinaţiei clădirilor existente în galerii comerciale şi o zonă cu de funcţiuni conexe necesare asigurării unui standard de locuit ridicat, cum ar fi proiectarea unui club S+P+2 etaje cu funcţiuni de wellness şi restaurant, a unei clădiri P+1 cu piscină interioară şi exterioară şi spaţii de wellness.

Desigur, vor exista și spaţii verzi, zone de interes şi zone de loisir dotate cu mobilier urban, folosite în comun. Circulaţiile în interiorul incintei vor fi preponderent pietonale. Circulatiile auto sunt dispuse preponderent perimetral şi subteran.

De astfel, investitorii au avut de așteptat o vreme până ce s-a conturat acest proiect, după ce în anul 2018 Carmenco.SA a obţinut certificatul de urbanism pentru proiectul imobiliar de pe şoseaua Mangaliei, pe locul fostei fabrici de la Abator.

Mai precis, societatea Carmenco S.A.A a obţinut de la Primăria Constanţa Certificatul de urbanism nr. 1603 ce a constat ă în „Desfiinţare corpuri construcţii C1 (fost C2 – grup 1 spălătorie), C2 (fost C4 – magazie materiale), C3 (fost C9 – corp de legătură), C9 (fost C83 – fabrică de conserve), C10 (fost C31 – şopron vite grup), C15 (fost C66 – laborator), C16 (fost C28 – magazie grup), C17 (fost C88 – secţie subproduse maţe), C18 (fost C96 – centrală frig post trafo), C19 (fost 98 – centrală termică), C20 (fost C100 – staţie pompare apă), C21 (fost C101 – punct termic), C22 (fost C159 – anexă) conform numerotării din extras de carte funciară nr. 206474“.

Doi ani mai târziu lucrurile par să miște si proiectul să ia naștere. Iar ca să fim mai preciși, vineri, 16 octombrie a.c., Sammarina Imobiliare și Carmenco S.A. au obținut nu mai mult de șase certificate de urbanism, iar acestea vizează construcția unei clădiri de birouri, cu regim de înălțime 2S+P+20E, unui ansamblu de locuințe colective 2S+P+15E,etapa 7 ansamblu de locuințe colective 2S+P+15E, etapa 6, iar ,,În cadrul acestei funcțiuni se solicită prin studiu privind dotările de proximitate servicii de educație preșcolară (grădiniță, creșă) pentru care vor fi prevăzute spatii verzi si plantate de minim 5mp/copil”, ansamblu de locuințe colective 2S+P+15E, etapa 1, ansamblu de locuințe colective 2S+P+15E, etapa 9, iar un alt certificat de urbanism vizează ”PROIECT IMOBILIAR INTEGRAT “SAMMARINA CENTER” SCHIMBARE DESTINATIE CLADIRI EXISTENTE SI CONSTRUIRE CENTRALA COGENERARE ZONA IS ETAPA 4, ORGANIZARE DE SANTIER NOTA: conform regulament de urbanism aferent PUZ, art I-ZONA LOCUIRE COLECTIVA (L5); “În cadrul acestei funcțiuni se solicită prin studiu privind dotările de proximitate servicii de educație preșcolară (grădiniță, creșă) pentru care vor fi prevăzute spații verzi și plantate de minim 5mp/copil”.

Acest proiect va schimba cu siguranță înfățișarea acelei zone, în care clădirea în care funcționa abatorul din municipiu se află într-o stare de degradare, iar estetic zona nu pare una prietenoasă.

Scurt istoric:

La  iniţiativa primarului Grigorescu, în anul 1992 a fost pusă piatra de temelie a celui mai mare edificiu industrial ”Abatorul de Export”. Mărețul complex a fost finalizat în 1936, la inaugurare fiind prezent şi regele Carol al II-lea.

Carmeco SA a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 7.169.299,3 lei, integral vărsat, este compus din 71.692.993 de acţiuni, valoarea unei acţiuni fiind 0,1 lei. Carmeco SA este controlată de Metachim SA, cu 85,8262% din capitalul social, PAS Asociaţia Salariaţilor Carmeco, cu 8,0578% din capitalul social, şi Listă Acţionari Persoane Fizice, cu 6,116% din capitalul social. Persoane împuternicite sunt Stelian Grasu – administrator special şi Gheorghe Bacale – director general. Cenzorul Carmeco SA este Auditlam SRL, reprezentată prin Gheorghe Lambru. Carmeco SA se ocupă de prelucrarea şi conservarea cărnii.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.