Spitalul Județean Constanța, gură de oxigen pentru alte unități. Dr. Grasa: “Noi susținem activitatea medicală și în alte spitale, în Terapie Intensivă”

0
671
Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU din Constanța . Foto: Alexandra VASILE
Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU din Constanța . Foto: Alexandra VASILE

România a înregistrat un record abosul de cazuri de COVID: 4.026 de noi infectări! Toate paturile ATI din spitale sunt aproape ocupate. Peste 726 de pacienți sunt în stare gravă, la ATI și luptă să trăiască. Încă 75 de români au murit în ultimele 24 de ore, din care trei la categoria de vârstă 20-29 de ani. Printre cei care au pierdut lupta cu viața se numără și medicul Mioara Neagu, coordonatorul Compatimentului Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal “Anghel Saligny” Fetești.  Din păcate, dr. Mioara Neagu nu a avut comorbidități. Medicul era internat în spital suport COVID Colentina, după ce contactase virusul SARS-CoV-2 în luna septembrie. Menționăm faptul că dr. Mioara Neagu activa și în Unitatea de Primire Urgență din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Până vineri, 16 octombrie a.c., pe teritoriul României, au fost confirmate 172.516 cazuri de persoane infecatate cu noul coronavirus. Autoritățile ne spun că spitalele sunt aproape pline.

Pentru a face față numărului crescut de pacienți, spitalele din Mangalia, Medgidia și Târgoviște au primit o gură de oxigen din partea celei mai mari unități sanitare din Dobrogea. Medici anesteziști au fost temporar detașați la alte spitale pentru asigurarea liniilor de gardă. Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța funcționează din luna martie cu o extensie a Terapiei Intensive. “Noi am făcut o secție din nimic, la Chirurgie Plastică, etajul I. Extensia Terapiei Intensive a fost făcută pentru a ne adapta situației de izolare. Acesta a fost gestul pe care l-am făcut din martie, apropo de zone tampon pentru pacienții cu suspiciune sau pozitivi COVID. Noi am intuit de mult timp lucrul acesta și ne-a ajutat foarte mult. Acolo am filtrat pacienții. I-am ținut acolo. Cei care erau cu suspiciune au stat în cele 10 saloane, în extensia Terapiei Intensive”, a declarat, pentru Focus Press, dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei”.

Îi îndemn pe oameni să respecte regulile de bază”

Măsura adoptată de Spitalul Județean s-a dovedit a fi eficientă.“Din luna martie funcționează și a fost un filtru bun. Pentru suspiciuni așteptam rezultatul testului și dacă era negativ, pacienții ajungeau pe diferite secții din spital, iar dacă erau pozitivi mergeau la Infecțioase. Dacă nu era afectare pulmonară, pacienții mergeau la Medgidia. Vom merge pe ceea ce am făcut noi din martie, pentru că a fost foarte bine. Altfel, ajungeau pacienții în Terapie Intensivă, declanșam focare și blocam activitatea medicală. Avem medici anesteziști temporar detașați  la Medgidia, la Târgoviște și facem suportul Terapiei Intensive la Spitalul Mangalia, acolo unde am dat și echipamentul pentru Terapie Intensivă. Sunt 7 paturi acolo. Susținem activitatea medicală și în alte spitale în Terapie Intensivă. Este un lucru extraordinar. Îi îndemn pe oameni să respecte regulile de bază: purtarea măștii, spălat pe mâini, evitarea aglomerației”, potrivit managerului SCJU.

“Toată lumea să creadă că există COVID”

La rândul său, medicul Salem Zahra, fostul director medical al Spitalului Municipal “Anghel Saligny” Fetești, susține că este important să încercăm să limităm răspândirea virusului. “România a fost pe un trend bun din martie și până în septembrie. Nu a fost nimic alarmant. Din septembrie încoace noi am intrat practic în valul II. Partea proastă a lucrurilor este că numărul de cazuri COVID este destul de mare și un procent mic se duce în ATI. Este o situație destul de urâtă. Oamenii care nu cred în COVID ar trebui să termine cu teoriile acestea că nu există și că măsurile de distanțare și purtarea măștii nu sunt atât de obligatorii.Toate regulile trebuie respectate în așa fel încât să încercăm să limităm răspândirea virusului în aceste situații. Acesta este scopul și anume să fie limitată răspândirea virusului și să ajungem la un număr de bolnavi mult mai mic decât este acum. Toată lumea să creadă că există COVID și să respecte toate regulile care se impun”, a declarat dr. Salem Zahra. În cazul în care prezentați simptomatologie COVID și nu reușiți să luați lăgătura cu medical de familie este indicat să vă adresați centrelor de permanență din localitatea în care vă aflați, pentru că acolo există un medic de gardă care vă poate ajuta. De asemenea, direcțiile de sănătate publică dispun de un TELVERDE și puteți primi toate informațiile necesare de care aveți nevoie.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.