Tătaru: “Toate spitalele trebuie să aloce 10 la sută din locurile de Terapie Intensivă cazurilor COVID”. Doi medici din Județean asigură linie de gardă la Mangalia

0
322
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. FOTO Alexandra VASILE
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. FOTO Alexandra VASILE

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, 15 octombrie a.c., faptul că toate spitalele din ţară trebuie să aloce 10 la sută din capacitatea de Terapie Intensivă şi 15 la sută din celelalte locuri pentru cazurile de infectări cu SARS-CoV-2.

La nivel naţional, am cerut (acest lucru, n.r.) la spitalele de fază III, judeţene şi municipale, care nu intră în tratamentul pacienţilor cu infecţii SARS-CoV2. Săptămâna trecută am dat circulara prin care se pregăteau 10 la sută din capacitatea acestora de la ATI să fie destinate pentru cazurile COVID, care vor avea circuite separate în eventualitatea creşterii numărului de cazuri din ATI, iar astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre rezerva de paturi la ATI în aceste spitale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia fiecărui judeţ în parte, vor fi folosite. 10% pentru terapie intensivă şi 15 la sută pentru cazuri totale (COVID, n.r.)“, a afirmat ministrul Tătaru.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 3.904 persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 92 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate. În acest moment, sunt 441 de persoane internate, dintre care 407 din județul Constanța și 34 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 1.740 de persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, un număr total de 512 persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 290 de cazuri de infectare în rândul personalului: medici (77), asistenți medicali (119) și personal auxiliar (94).

Cadrele medicale muncesc la foc continuu. Doi medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța asigură linie de gardă la Spitalul Municipal Mangalia, iar doi medici rezidenți activează în Spitalul din Târgoviște. Tot cadre medicale de la cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea asigură o linie de gardă și la Spitalul Municipal Medgidia, dar și la Spitalul de Boli Infecțioase.

Județul Constanța dispune de 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19

La nivelul județului Constanța au fost incluse 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19. Acestea sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 106 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 86 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 111 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107 – 88 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 50 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74 – 0 ocupate). În ultimele 24 de ore, în unitățile medicale publice din județul Constanța au fost realizate 349 de teste RT-PCR.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.