Medicii veterinari, trimişi pe teren fără echipamente de protecţie şi fără să fie plătiţi din luna august

0
989
pasari
FOTO Alexandra VASILE

Județul Constanța se află sub amenințarea unei explozii de cazuri de COVID-19, astfel pericolul de infectare este extrem de ridicat, iar măsurile impuse de autoritățile centrale trebuie respectate cu maximă strictețe și responsabilitate.

Concret spus, echipamentele de protecție, măștile trebuie să existe , mai ales a celor din prima linie care sunt cei mai expuși, iar facem referire la cadrele medicale, personal medical sau asistenți medicale. 

În această categorie intră și medicii veterinari care susțin că nu au primit echipamentele necesare pentru a întreprinde vizite în gospodăriile din mediul rural, în vederea inspecțiilor pe care trebuie să le efectueze pentru a stabili dacă animalele sunt crescute conform legii şi pentru a avea o evidență clară a acestora.

Medicii veterinari din mediul rural spun că sunt expuși și cer Direcției Sanitar Veterinare Constanța o rezolvare a problemei; în caz contrar, la data de 9 noiembrie a anului curent își vor suspenda activitatea. 

Contactată de Focus Press, medicul veterinar Cătălina Dinu ne-a relatat nemulțumirea: “Este vorba despre o procedură, un inventar, inspecții care se fac din perioada de la 1 octombrie până la 15 decembrie de obicei, în care noi mergem și verificăm dacă oamenii mai au acele animale din baza de date sau dacă le-au sacrificat, vândut. Este un fel de reglare, pentru că oamenii în permanență trebuie să facă vânzare sau sacrificare conform legii, să se întocmească niște acte, pe care dacă nu le au în această perioadă, noi medicii veterinari venim și reglăm în baza de date, ca aceasta să fie clară. Numai că, prin procedura care a venit acum pe stațiile noastre de lucru, ni se cer niște treburi care exced legii. Noi avem de făcut niște coordonate geografice pe care nu avem abilitate să le luăm, nu suntem dotați cu aparatura necesară pentru a face oficiale niște coordonate geografice și, în plus, Direcția Sanitar Veterinară (DSV) nu ne-a dat echipamente, pentru că vedeți ce se întâmplă în tot județul, iar ei trebuiau să ne asigure echipamentele de protecție. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că putem să împrăștiem boala din curte în curte dacă ne prezentăm neechipați”, a declarat medicul veterinar Catalina Dinu.

Aceasta nu este singura problemă a medicilor veterinari din județul Constanța, ci medicii veterinari susțin că DSV nu i-a plătit pentru munca depusă conform Legii 236 din 23 iulie 2020 privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe. (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228365)

“Avem o lege din 23 iulie 2020, pentru care noi ne facem treaba, adică în fiecare lună primim 10 exploatații pe care le controlăm, pentru care consiliem proprietarii cum trebuie să aibă grijă de animale să se ferească de boli, să aibă o tăviță colectoare pentru intrarea în adăpost etc. O serie de chestii pe care noi le facem lunar, conform legii. Avem de făcut opt fișe pe care le depunem la DSV și le-am depus corespunzător pentru lunile august și septembrie, octombrie, dar DSV nu ne plătește această muncă. Am ajuns la o limită, avem angajați pe care trebuie să îi plătim, plus utilitățile cabinetului, deși este în mediul rural. Cei de la ANSV ne spun că luni, marți, iată că au trecut zilele, iar noi nu ne-am primit banii. Colegiul Medicilor Veterinari din Constanța s-a întrunit, aceștia au fost notificați cu privire la aceste nemulțumiri, iar începând cu data de 9 noiembrie noi vom întrerupe orice activitate sanitar veterinară în afară de urgențe”, a conchis aceasta.

”E vorba de legea 236/2019 si OUG117 din iulie 2020 care dă dreptul medicilor veterinari cu contracte să primească o sumă de bani lunară pentru anumite activități, pe care noi le-am efectuat și pentru care nu am primit banii! Demarăm acțiuni în instanță pentru că legea spune că banii se primesc din ianuarie, nu au fost făcute în termen normele de aplicare și prin OUG 117 se intră în aplicare din august”, a mai spus Cătălina Dinu.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.