Teribiliștii care conduc pe drumurile publice, fără a avea permis, nu se mai tem nici de închisoare

0
609
Polițiștii rutieri aua depistat noi infracțiuni în trafic. Foto: Cătălin Schipor

Așa-zișii ”șoferi” care nu dețin un permis de conducere, dar care se încumetă să se urce la volan și să conducă pe drumurile publice, sunt identificați în fiecare zi de reprezentanții Serviciului Rutier Constanța, apoi ”premiați” cu dosare penale și trimiși să răspundă în fața legii. Totodată, judecătorii aplică legea și îi trimit după gratii în mod frecvent. Însă, din câte se pare, acest lucru nu este suficient.

Persoanele certate cu legea în ceea ce privește Codul Rutier par să nu se lase descurajate de sutele de dosare penale întocmite de polițiști și se pune întrebarea dacă nu cumva trebuie regândită legislația din domeniu, respectiv modul de sancționare.

Potrivit unei statistici, se pare că numărul persoanelor fără permis, identificate de la începutul anului în curs, până la sfârșitul lunii septembrie, este aproximativ același cu numărul persoanelor identificate în trafic în aceleași condiții, depistate în aceeași perioadă a anului trecut. Adică în intervalul 01.01.2019 – 30.09.2019, la nivelul județului Constanța s-au întocmit 488 de dosare penale pentru conducere fără permis, dintre care 58 de dosare la nivelul Poliției municipiului Constanța, în timp ce în intervalul 01.01.2020 – 30.09.2020, au fost întocmite 492 de dosare, pentru conducere fără permis, dintre care 27 de dosare au fost înregistrate la nivelul municipiului. Adica în 2020 avem patru dosare în plus față de anul trecut, în ciuda tuturor sancțiunilor aplicate și a tuturor eforturilor polițiștilor și a procurorilor de a descuraja această practică.

De remarcat că cele mai multe dosare penale deschise pentru această infracțiune au fost întocmite în mediul rural, acolo unde anumite persoane consideră că sunt ferite, cumva, de ochii și de radarele polițiștilor, însă practica contrazice această ipoteză. Ca să nu mai punem că unii indivizi, în ciuda faptului că nu dețin permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, se cred șoferi experimentați mai ales după ce consumă alcool, situația fiind mult mai gravă în acest context.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.