În perioada 15-17 iunie a.c., s-a desfășurat, la Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi, o expediție științifică de trei zile, în cadrul proiectului ARHICUP.
Expediția a avut un accent extrem de practic: dobândirea de abilități și experiență în lucrul cu stația de scanare mobilă nou-achiziționată, pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Digitalizarea a inclus reconstrucții 3D ale unor părți ale sitului arheologic. Înregistrările vor deveni parte din resursele platformei web online moderne dezvoltate în cadrul proiectului. Totodată, a fost realizat un documentar, în urma procesului de lucru.
La activitate au participat experți ai Primăriei Nessebar, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, parteneri în proiect.
Proiectul „Portalul Arheologiei, Istoriei și Culturii Mării Negre /ARHICUP“, care este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020“ are o valoare de 566.400 de euro, din care 85.440 de euro din bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Obiectivul principal al proiectului este crearea unui acces îmbunătățit la conținutul cultural, prin portalul de internet dezvoltat și tehnologiile informaționale moderne, pe baza cărora va fi prezentată moștenirea istorică a litoralului Mării Negre, în contextul dezvoltării durabile.
V.I.