Mişcări suspecte: vize de flotant obţinute pe bandă rulantă la Săcele şi Cogealac

1
1753
sursa foto: Strugaru Mariana, Facebook

Deși Biroul Electoral Central a anunțat noi reguli pentru cei care vor să obțină viză de flotant, mai multe persoane s-au îngrămădit să își schimbe reședința acum, în prag de alegeri locale. În județul Constanța întâlnim astfel de situații în localitățile Cogealac și Săcele, unde mai mult de 100 de persoane au obținut în ultima lună viza de flotant.

În contextul alegerilor locale stabilite pentru duminică, 27 septembrie, a.c., au fost stabilite noi reguli pentru obținerea vizei de flotant. Cei care o solicită trebuie să locuiască mai mult de 15 zile în localitatea respectivă, să declarare care este motivul, iar dacă sunt mai multe cereri la aceeași adresă poliâia va face verificări. Așa au apărut și primele dosare penale pentru fals în declarații pe numele celor care au luat în spațiu zeci de persoane. Un astfel de caz este în județul Bihor, iar în județul Constanța există două localități care se află și ele în scenariul în care mai multe persoane au obținut viză de flotant în ultima lună.

Una dintre ele este localitatea Săcele, o localitate cu puțin peste 2.000 de locuitori și unde în ultimele două luni peste 80 de persoane au obținut viză de flotant. Potrivit directorului executiv al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, Ion Constantin, cele mai multe cereri au avut loc în ultima lună.

Din luna august au început să crească cererile, însă acum în septembrie au fost înregistrate cele mai multe solicitări. Avem astfel de situații la Săcele și la Cogealac. Cred că perioada această electorală îndeamnă mai multe persoane să facă anumite lucruri. Nu plecăm de la premisa că toată lumea o face din acest motiv, cu toatea astea fluxul statistic ne demostrează că sunt și intenții în acest sens”, a precizat Ion Constantin.

Românii care și-au schimbat reședința și au scos o viză de flotant după data de 4 septembrie vor putea vota la alegerile locale în noua localitate de reședință pe listele suplimentare, a decis Biroul Electoral Central.

Potrivit hotărârii nr. 81 din 7 septembrie 2020, alineatul 2, „Alegatorul care, pana cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o alta adresă decat cea de domiciliu și a solicitat înscrierea în registrul electoral cu adresa de reședință, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință și se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată adresa de reședință“.

Precizăm că primarul localității Săcele și viceprimarul localității Cogealac nu au putut fi contactați pentru a comenta această situație.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

  1. la cogealac este o obisnuinta in preajma alegerilor in 2016 asa s-au castigat multi locuitori din dealul tl au facut vize de flotant in ramnicul de sus si-au votat candidatul care a iesit castigator si nimeni nu s-asesizat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.