La începutul lunii iunie 2024, a avut loc inaugurarea Mormântului pictat de tip hypogeu. Mai exact, în data de 6 iunie, pe strada Mircea cel Bătrân, la intersecţia cu strada Ştefan cel Mare, lângă Restaurantul Zorile, a avut loc un eveniment special pentru a marca această realizare pentru comunitatea noastră și pentru a reflecta asupra importanței protejării patrimoniului cultural al județului Constanța. Însă, obiectivul va putea fi vizitat de anul acesta, pentru că abia acum au fost finalizate documentațiile și sunt puse la punct ultimele detalii.
Mormântul pictat de tip hypogeu este unic în România și a fost descoperit, în Constanța, în anul 1988. Se presupune că acesta aparținea unei importante familii tomitane, care trăia la începutul secolului al IV-lea, când Tomisul a fost una dintre cele mai înfloritoare metropole de la Pontul de vest.
Lucrările de reabilitare, demarate în luna decembrie a anului 2022, au vizat intervenția directă asupra monumentului funerar și edificarea unei structuri de protecție cu rol multiplu: protejarea de factorii externi de degradare, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale și restabilirea legăturii dintre monumentul antic și nivelul original al solului.
Totodată, a fost realizat un punct de informare, în scopul punerii în valoare a excepționalului monument istoric, cu rol de prezentare specială a obiectivului, dar și de facilitare a accesului în vecinătatea acestuia. Valoarea totală a investiției se ridică la 6.419.336,47 lei, fonduri europene accesate de Consiliul Judeţean Constanţa.
Potrivit reprezentanților CJC, publicul va avea acces în curând, fiind puse la punct ultimele detalii.
„Mormântului pictat de tip Hypogeu a fost finalizat și predat Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. În prezent, sunt în curs de implementare ultimele măsuri pentru îmbunătățirea experienței vizitatorilor. Au fost comandate broșuri informative, trei vitrine de expunere pentru artefacte și un sistem audio multilingv, care va oferi informații detaliate în mai multe limbi. Aceste dotări vor contribui la creșterea accesibilității și la punerea în valoare a acestui monument unic“, ne-au precizat reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
Mihaela GIUGLEA