Muzeul de Istorie a preluat artefactul descoperit de Focus Press în zona Pieței Grivița

0
1564

Jurnaliștii Focus Press au descoperit, zilele trecute, un artefact în fața unei case din zona Pieței Grivița. În urma sesizării cotidianului on-line, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a preluat bucata de piatră antică și au transportat-o în parcul din fața Edificiului Roman cu Mozaic.

Artefactul se află de mai mulți ani în fața unei case de pe str. Romulus Petre, din zona Pieței Grivița, fiind deja încastrat în asfalt, turnat împrejurul său, fără ca cineva să sesizeze instituțiile abilitate.

În urma sesizării făcute de către Focus Press, Serviciului Investigații Criminale – Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a informat Direcția Județeană pentru Cultură Constanța. La rândul său, aceasta a solicitat arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța să intervină, pentru a verifica dacă este sau nu vorba de un bun cultural susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național.

Aceștia s-au deplasat la fața locului, au cercetat obiectul din piatră antică și au concluzionat, deocamdată, că este posibil să fie o parte a unei stele funerare.

După ce au găsit soluțiile tehnice pentru a ridica și transporta artefactul de aproximativ 120 de kilograme, joi, 21.01.2021, arheologii M.I.N.A.C. au preluat obiectul din piatră antică și l-au amplasat în parcul din fața Edificiului Roman cu Mozaic. Artefactul va fi cercetat, pentru a fi datat și pentru a fi evaluat. 

În cauză, nu se fac cercetări în cadrul vreunui dosar penal, deoarece obiectul se afla în fața casei de pe str. Romulus Petre, nu în curtea acesteia, iar proprietarii locuinței abia așteptau să scape de piatra antică deoarece seara se strângeau tot felul de persoane pentru a sta pe ea, la taclale, conform declarațiilor directorul executiv al D.J.C. Constanța, dr. Magdalena Tița.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.