Neînțelegeri în alianța locală din cauza comisiei care avizează noile proiecte imobiliare?

1
611

Deși au trecut patru luni de la instalarea noii administrații locale, nici până acum nu funcționează Comisia tehnică de urbanism și amenajare a teritoriului. Consilierii locali au respins propunerea primarului Vergil Chițac, în acest sens, în noiembrie și nici până acum nu li s-a prezentat o nouă componență a comisie.

În contextul modificărilor de organigramă produse în urma alegerilor din locale din 27.09.2020, Primăria Municipiului Constanța a vrut să desemneze o nouă componență a Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului, care emite puncte de vedere favorabile / nefavorabile / cu condiții cu privire la proiectele imobiliare pentru care se cer certificate de urbanism și autorizații de construcție. 

Municipalitatea a solicitat propuneri din partea Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Dobrogea, Registrul Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial Nord-Est, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Proiect SA Constanța, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Maritimă din Constanța etc., iar în urma răspunsurilor acestora a stabilit o componență a Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului, care urma să fie propusă spre votul consilierilor locali pe 27.11.2020.

Însă, aleșii locali din Comisia de Urbanism a Consiliului Local nu au avizat proiectul de hotărâre, așa că acesta s-a întors la arhitectul-șef Dan Leu, care a primit și propuneri de modificare a Regulamentului de funcționare a Comisiei tehnice de urbanism din partea consilierilor locali. Aceștia nu au fost de acord ca persoane care au mai fost membri în comisia tehnică, în anii anteriori, și care au avizat favorabil proiecte imobiliare dăunătoare pentru Constanța, să fie iar numiți în aceasta.

Au trecut trei luni de la acel moment și nici până acum Direcția de Urbanism nu a propus spre votul consilierilor locali o nouă componență a Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului, la fiecare discuție cu reprezentanții Primăriei sau ai Consiliului Local primind același răspuns: se discută, se analizează, se va stabili.

Din fericire, se pare că acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul lunii martie. „Săptămâna aceasta va ajunge propunerea Direcției de Urbanism în atenția Comisiei de specialitate a Consiliului Local“, ne-a declarant Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Rămâne de văzut dacă aleșii locali P.N.L., U.S.R.-P.L.U.S. și P.S.D. vor aviza această nouă componență și dacă, apoi, întreg Consiliul Local va aproba proiectul de hotărâre ce va fi inițiat de primarul Vergil Chițac în acest sens.

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism este un organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-șef, în scopul îmbunătățirii calității deciziei referitoare la dezvoltarea spațială durabilă.

Comisia nu este abilitată să ofere soluții la proiectele prezentate, ea emite puncte de vedere favorabile / nefavorabile / cu condiții în urma analizei documentației prezentate, în temeiul reglementărilor și regulamentelor în vigoare.

 Valentin ISPAS

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Nu le mai convine rechinilor imobiliari ca, acum, se gandeste in beneficiul orasului inainte de a da puncte de vedere favorabile/nefavorabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.