În municipiul Tulcea a început atribuirea locurilor de parcare în zonele rezidenţiale. Procedura de înscriere şi atribuire a locurilor de parcare a fost publicată, de ceva timp, pe site-ul primăriei, iar în prezent lucrurile par să fi intrat pe făgaşul normal. Cei care tot nu reuşesc să se descurce cu depunerea documentaţiei de parcticipare la licitaţie, vor fi ajutaţi de angajaţii Direcţiei de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu Tulcea. Situaţia licitaţiilor a fost explicată, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, de către city managerul municipiului Tulcea, Nicolae Bibu.
În cadrul aceluiaşi interviu, Nicolae Bibu a vorbit şi despre facilităţile destinate turiştilor, despre preţul abonamentelor pentru parcările publice, dar nu numai.
Reporter: Au început licitaţiile şi atribuirile locurilor de parcare pentru zonele rezidenţiale. Sunt mulţumiţi tulcenii?
Nicolae Bibu: Sigur că nu o să avem toţi tulcenii mulţumiţi. Cred că nu există soluţie, regulă sau regulament în lumea asta care să genereze mulţumire 100%. Am să vă dau câteva date despre licitaţie versus atribuire, pentru că a fost un subiect extrem de disputat: am avut un regulament vechi pe care l-am revocat. Regulamentul vechi, conform codului administrativ de la acel moment, prevedea acelaşi lucru: licitaţie, pentru că întotdeauna când sunt mai multe solicitări decât număr de locuri de parcare existente, trebuie să creezi o variantă obiectivă, firească de a selecta. Regulamentul vechi prevedea licitaţie. Nu s-a aplicat niciodată. Sigur că erau nişte licitaţii cu ghilimele, pentru că se făceau la domnul care se ocupa de parcări, la şeful lui…
Rep.: Adică erau licitaţii cu dedicaţie?
Nicolae Bibu: Cu semi-dedicaţie, adică erau licitaţii în buzunarul fiecăruia. Cât de mare a fost buzunarul şi câte licitaţii au fost organizate de pe lanţul ăsta, nu ştim. Dar ele aşa se întâmplau. Adică, tulcenii ştiu: exista un domn mai important decât fostul primar, iar acela era domnul care se ocupa de parcări. Era mult mai important decât primarul, el gestiona toate parcările din municipiul Tulcea. Şi avea contract de patru ore. Bineînţeles că nu mai este colegul nostru, tocmai din cauza practicilor îndelungate… Aşa se organizau licitaţiile, deşi erau obligatorii şi prevăzute în contract. Noul regulament nu a făcut altceva decât să transpună mare parte din vechiul regulament, inclusiv obligaţia prevăzută de codul administrativ, şi anume de a organiza licitaţie. Licitaţie organizezi şi atunci când scoţi la închiriere, şi când scoţi la concesiune. Este firesc şi, bineînţeles, am purces la regulamentul cu licitaţie şi am generat discuţii aprinse, oamenii neînţelegând că licitaţie are loc doar unde sunt mai mulţi solicitanţi. Dacă numărul de parcări este suficient (…) avem varianta atribuirii. Abonamentul standard este de 150 de lei pe an. (…). Prima rundă de licitaţii a avut loc săptămâna trecută. Astăzi (joi, 11 august – n.r.) s-a demarat a doua zonă de atribuire de locuri de parcare. Tulcenii au o săptămână să îşi depună documentele , care se scanează şi se urcă pe platformă. Avem o echipă foarte bine structurată la DIAP (Direcţia de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu –n.r.) care se ocupă de situaţiile celor care nu reuşesc să îşi încarce documentele (…) şi atunci le acordăm tot sprijinul. (…) Rezultatul primei runde de licitaţii, care s-a desfăşurat săptămâna trecută: au fost 506 locuri disponibile, s-au depus 414 cereri. 389 de locuri de parcare s-au rezervat, din care 365 au fost prin atribuire directă, adică a fost un singur solicitant pentru fiecare loc. Doar 24 de locuri au fost licitate, în sensul că au fost mai mulţi solicitanţi. Au rămas 117 locuri libere, astfel încât acum pot veni solicitări pentru a doua maşină. (…) Nu vă ascund faptul că am început cu zonele mai uşoare. Sigur că vor fi 2-3-5 zone mai fierbinţi, cu multe solicitări, dar aş vrea să mă întorc la licitaţie şi să vă spun că, deşi s-au vehiculat nişte sume astronomice, majoritatea locurilor de parcare adjudecate prin licitaţie s-au adjudecat cu 200 de lei. Adică, 200 de lei pentru 5 ani de zile. (…)
Rep.: Dacă în privinţa licitaţiilor am clarificat o parte din chestiuni, în privinţa regulamentului parcărilor ce trebuie să ştie turiştii care ajung la Tulcea? Care sunt informaţiile care îi vizează pe turiştii care caută locuri de parcare, dacă vor găsi?
Nicolae Bibu: Cu siguranţă vor găsi, mai greu în această fază, dar sperăm că în timp din ce în ce mai facil. În primul rând trebuie să ştie că există o aplicaţie Tulcea Parking pe care trebuie să o acceseze. Au toate variantele acolo. Pentru cei care vin ocazional şi pentru termen scurt sau mediu – o săptămână sau două, pentru cei care pleacă în Deltă – avem varianta de park & ride, iar tarifele sunt astfel aşezate încât să fim pro-turişti. Avem varianta de plată pentru o săptămână sau două. Un soi de abonament, dar noi le numim abonamente pe cele pe care şi le iau localnicii. (…)
Puteţi urmări interviul integral în materialul VIDEO!
A.C.
Citeşte şi:
este orasul vostru, faceti taxe cat de mari, salarii foarte, foarte mari, angajeri fara numar!
Dar sa plecati voi la mamicile voastre, nu vreti?
Tabel cu toti amploaiatii de acum si la alegeri, interdictie totala!