Nicușor Constantinescu – 8 ani cu executare, Cristian Zgabercea – 3 ani cu suspendare, în Dosarul Fundațiilor

0
5643
NIcușor Constantinescu

Curtea de Apel Galați s-a pronunțat, joi, 17 martie, în dosarul Fundațiilor Thalia și Fantasio, în care au fost trimiși în judecată Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea. Judecătorii au admis apelurile declarate de procurori, dar și de inculpați, împotriva sentinței instanței de fond. Interesant este faptul că Județul Constanța nu își poate recupera sumele de bani cu cares-a constituit parte civilă. Decizia instanței este definitivă.

În urma deliberării, completul format din 2 judecători ai Curții de Apel Galați au decis extinderea efectelor apelurilor declarate de Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu, Marcel Brâncoveanu Părău şi Fundaţia Culturală Thalia și cu privire la Fundaţia Fantasio Constanţa.

Judecătorii au desființat în parte sentinţa penală, după care, rejudecând, au modificat temeiul de drept în baza căruia s-a dispus achitarea lui Constantinescu, Zgabercea și a celorlalți inculpați, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Mai departe, instanța de apel a redus pedeapsa de la 4 ani de detenție la 3 ani cu suspendare pentru Zgabercea. În mod normal, acesta ar fi fost obligat să presteze și ceva muncă în folosul comunității, însă instanța a constatat că inculpatul se află în imposibilitate medicală de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii.

În ceea ce-l privește pe Nicușor Constantinescu, acesta a rămas cu pedeapsa de 8 ani de închisoare, deși a fost achitat pentru unele dintre faptele reținute în sarcina sa.

Extras din hotărârea Curții de Apel Galați

Modifică dispoziţiile privind soluţionarea laturii civile, în sensul că: respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată de partea civilă Judeţul Constanţa, referitoare la suma de 100.000 lei (reprezentând valoarea virată de CJ Constanţa către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, reţinută ca infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 alin. 1 Noul Cod penal, pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului Constantinescu Daniel Nicuşor). Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Judeţul Constanţa, referitoare la suma de 13.356.904 lei (aferentă infracţiunilor de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 alin. 1 Noul Cod penal, pentru care s-a dispus achitarea inculpatului Constantinescu Daniel Nicuşor) lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de ANAF- DRFP Galaţi – AFP Constanţa”, se mai arată în încheierea de ședință.

De această dată, hotărârea este definitivă. 

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.