Noi descoperiri arheologice la Constanţa: fascinantul mormânt în care se afla o mamă cu cei trei copii ai săi pe piept

0
3370

Anticul Tomis îşi dezvăluie vestigii arheologice. Constanța nu încetează să ne surprindă: noi situri arheologice au fost descoperite zilele acestea, demonstrând încă o dată cât de bogată în istorie este urbea noastră! În ediția anterioară, ziarul Focus Press a adus în atenţie ce au descoperit arheologii în urma unor săpături de pe strada Sarmisegetuza, la numărul 40 – morminte impresionante ce datează din secolele V-VI –, iar astăzi vă dezvăluim comoara de pe strada Smârdan.

Aflați pe teren, la locul săpăturilor efectuate de arheologi pe strada Smârdan, reporterii Focus Press au discutat cu arheologul Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, Ștefan Georgescu. Acesta a vorbit despre recenta descoperire: morminte amplasate ”unele peste altele”, am putea spune ”supraetajate”. Macabrul dar și spectaculosul la aceste descoperiri sunt osemintele din acele morminte: mamă și copiii săi.

”Ne aflăm în necropola târzie a orașului Tomis, avem mai multe morminte de secolul V și VI, dar și de secol I, ritualuri de înmormântare pe etaje. Lucrările aici au început pe data de 1 iunie şi sperăm să le finalizăm miercurea viitoare, deci cam într-o săptămână”, a declarat acesta.

Au fost găsite peste 20 de morminte

Mormintele găsite sunt identice cu cele de pe strada Sarmisegetuza, adică din pământ și nu prezintă structură de piatră.

”Până acum am găsit 24 de morminte, dar preconizăm că vor fi în jur de 30 de morminte la final. Am găsit și schelete. Am găsit, printre altele, o mămică cu trei copii dispuși pe piept. Dar nu este singurul, am mai găsit un mormânt cu alți trei copii ”, a relatat Ştefan Georgescu.

Arheologul Ștefan Georgescu ne-a declarat că aceasta este o zonă în care au fost descoperite foarte multe morminte cu rămăşiţele unor copii, neonatus sau infans 1: ”Toate oasele sau obiectele găsite aici, din ceramică, care au fost foarte puține, au fost duse și urmează a fi duse la Muzeul de Arheologie, iar pentru oase se vor face analize antropologice”.

În acea zonă a fost vorba de o necropolă creștină, fiind înmormântați cât mai simplu.

Necropola anticului Tomis se întinde pe o suprafață mare începând de la bulevardul Ferdinand până dincolo de Bulevardul Mamaia.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.